Mereka bukan Oppa lagi tapi lebih layak dipangil Ahjussi (Pakcik). Sebabnya ialah usia mereka tidak lagi muda. Sudah lebih dari 40 tahun, tetapi daya tarikannya mengalahkan aktor muda.

Nampaknya usia yang matang sebenarnya menjadikan karisma mereka lebih berseri. Buktinya, kerjaya mereka masih bagus, walaupun sudah berpuluh tahun mereka berada di industri perfileman mahupun drama.

Bermula dari Gong Yoo hingga Hyun Bin, berikut ini diikuti barisan pelakon Korea Selatan yang semakin menawan walaupun berusia lebih dari 40 tahun.

IKLAN

1Gong Yoo – 41 Tahun

Pelakon yang nama sebenarnya Gong Ji-cheol selalu kelihatan muda, sejak muncul sebagai pengurus kafe di 1st Shop of Coffee Prince pada tahun 2007 hingga tahun lalu ketika lakonannya di Kim Ji-young: Born 1982 menarik perhatian orang ramai. Senyuman manisnya masih tidak berubah.

Pada masa ini lelaki yang dilahirkan pada tahun 1979 itu sudah berusia 41 tahun. Tahun ini dia dijadualkan untuk membintangi Seo Bok. Sementara pada tahun 2021 akan ada sebuah projek drama bernama Wonderland yang telah ditunggu-tunggu.

2Go Soo (41 tahun)

Pelakon kacak ini memulakan kariernya dari drama pentas. Namanya mulai melonjak naik sejak membintangi Piano, kemudian diikuti oleh Marrying a Millionaire, filem White Night, dan yang terbaru adalah Money Game pada tahun 2020.

Go Soo mengahwini Kim Hye-yeon, seorang pelajar seni yang sebelas tahun lebih muda darinya. Mereka bertemu pada tahun 2008 dan menjalin hubungan rasmi pada tahun 2012. Pasangan ini dikurniakan tiga orang anak.

3Song Seung-heon (43 Tahun)

View this post on Instagram

☀️ #저녁같이드실래요

A post shared by 송승헌 song seung heon (@songseungheon1005) on

Walaupun pada usia 43, garis-garis kedutan belum muncul di wajah pelakon Song Seung-heon. Pelakon yang mula melonjak naik di Indonesia sejak tampil dengan Song Hye-kyo di Autumn In My Heart ini masih kelihatan seperti di awal usia tiga puluhan. Cuma kematangan sikapnya kelihatan berbeza dengan pelakon yang lebih muda.

Pada tahun ini, pelakon dengan ketinggian 180 cm itu merancang untuk berlakon sebagai psikiatri di Shall We Eat Dinner Together.

IKLAN

4Park Hae-joon (43 tahun)

Pelakon dengan ketinggian 185 cm itu kini menjadi sebutan peminat kdrama kerana wataknya sebagai Lee Tae-oh dalam World of The Married Couple. Wajahnya yang tampan juga dapat dilihat dalam siri Misaeng: Incomplete Life (2014), Fourth Place (2015), My Ahjussi (2018), dan Arthdal Chronicles (2019).

5Lee Sun-kyun (45 tahun)

Pelakon drama My Ahjussi dan filem Parasite, Lee Sun-gyun mungkin tidaklah setampan seperti aktor lain. Tetapi suara dan karisma yang memukau di layar membuatnya menjadi idola oleh ramai wanita. Pelakon yang memulakan kariernya di pentas teater muzikal itu berkahwin dengan pelakon Jeon Hye-jin. Pasangan ini telah dikurniakan dua orang anak lelaki.

6Shim Hyung-tak (42 tahun)

Pelakon ini tidak pernah menjadi watak utama, tetapi kehadirannya telah menjadi warna dalam pelbagai drama. Contohnya, Master of Study, Ad Genius Lee Tae-baek, Let’s Eat, dan Touch Your Heart. Tubuhnya yang tinggi, wajah tampan, dan suaranya yang khas memang menawan.

7So Ji-sub (42 tahun)

Tidak ramai yang tahu, pelakon So Ji-sub pada asalnya adalah atlet renang nasional Korea Selatan. Dia telah menceburkan diri dalam sukan ini selama sebelas tahun sebelum menceburkan diri dalam bidang lakonan. bakat lakonannya dapat dilihat dalam What Happened in Bali (2004), I’m Sorry, I Love You (2004), Cain and Abel (2009), Phantom (2012), Master’s Sun (2013), dan Oh My Venus (2015).

Selain menjadi pelakon, So Ji-sub juga belajar muzik. Dia adalah rapper yang telah melahirkan album hip-hop dengan nama samaran G.

8Jung Woo-sung (47 tahun)

Jung Woo-sung adalah pelakon kacak yang memulakan kariernya sebagai model profesional sebelum melonjak naik menerusi filem Beat. Pelakon setinggi 187 cm itu telah maraih sejumlah pencalonan dan anugerah untuk pelakon terbaik dalam pelbagai festival. Dia juga merupakan warga Korea Selatan pertama yang menjadi UNHCR Goodwill Ambassador.

9Won Bin (42 tahun)

Pelakon kacak ini mula-mula memikat peminat drama di Malaysia menerusi Autumn In My Heart. Walaupun namanya terkenal di Asia, dia sangat selektif dalam memilih watak. Setakat ini dia hanya membintangi enam drama dan lima filem. Sebilangan besar waktunya dikhaskan untuk aktiviti sosial sebagai duta UNICEF.

Won Bin berkahwin dengan pelakon Lee Na-young pada tahun 2015. Kini mereka telah dikurniakan seorang anak. Kemudian dikhabarkan bahawa pelakon itu merancang untuk mengundurkan diri dari lakonan yang telah menaikkan namanya.

10Jang Dong-gun (48 tahun)

Pelakon yang satu ini juga semakin berkarisma pada usia hampir 50 tahun. Namanya mula dikenali di Malaysia sejak muncul dalam drama Model dan All About Eve. Pelakon setinggi 182 cm itu juga muncul dalam A Gentleman’s Dignity and Arthdal Chronicles.

Jang terkenal sebagai pelakon yang sangat menjaga privasinya. Dia juga dikenali berkawan baik dengan Hyun Bin, Lee Jong-hyuk, dan Ji Jin-hee. Mereka bertiga adalah anggota pasukan besbol yang sama.

11Ji Sung – 43 Tahun

Ji Sung dilahirkan pada 27 Februari 1977 dan kini berusia 43 tahun. Da mulai dikenal kerana wataknya dalam seri televisi All In (2003), Save the Last Dance for Me (2004), New Heart (2007), Protect the Boss (2011), Secret Love (2013) dan Kill Me, Heal Me (2015).

Drama yang dibintangi pada tahun 2017, ‘Innoncent Defendant’, antara melonjakkan namanya. Dalam drama itu, Ji Sung memainkan peranan sebagai pendakwaraya yang kehilangan ingatannya dan mendapat hukuman mati. Lakonannya dalam drama ini berjaya menarik simpati penonton dan sekali lagi memenangi anugerah lakonan terbaik untuknya.

Itu adalah senarai pelakon kacak Korea Selatan yang semakin berkarisma pada usia lebih dari 40 tahun.