Lagu-lagu seperti Sesal Separuh Nyawa, Kisah Hati, Tak Mungkin Kerna Sayang merupakan antara single hits yang melonjak nama penyanyi popular Datin Alyah.

Alyah Umum Berhenti Rakam Lagu Berunsurkan Cinta 

Malah penyanyi ini sering kali dikaitkan dengan lagu-lagu berunsurkan cinta sehingga seakan sudah menjadi ‘trademark’ nya. Namun selepas 20 tahun berkecimpung dalam bidang nyanyian, Alyah atau nama sebenarnya Noor Hasliah binti Abu Hasan kini meletakkan noktah dalam rakaman lagu-lagu berunsurkan cinta selepas isteri kepada komposer terkenal, Dato Ramli MS ini mengumumkan khabar berita tersebut yang dikongsi menerusi laman Instagram nya.

Mohon Maaf 

Jelas Alyah, dia meluahkan rasa kesal serta turut memohon maaf kerana lagu-lagunya sebelum ini telah membawa pengaruh rasa sedih yang hanya berunsurkan cinta kepada manusia dan membuatkan pendengar menitiskan air mata.

IKLAN

Mengambil keberkatan Ramadan dan Hari Nuzul Quran, Alyah nekad untuk tidak lagi membawa lagu-lagu yang berunsurkan sedemikian.

“Saya la yang berdosa saya juga amat naif dan sayalah yang bersalah. Mulai saat ini saya tidak akan merakamkan lagi apa apa lagu cinta terhadap manusia lagu buat kekasih yang akan membuatkan kamu terbuai dan lupa pada Maha Pencipta,” katanya

Rata-rata pengikut Alyah menyambut baik hasrat murninya selain turut berkongsi akan sokongan penuh mereka kepada Alyah atas apa sahaja keputusan yang terbaik buat dirinya dan keluarga.