Baru-baru ini tular di media sosial apabila Youtuber terkenal Indonesia, Ferdian Paleka ditangkap selepas memberikan sumbangan palsu yang telah diisi sampah kepada beberapa orang awam termasuk kanak-kanak.

Warnakan Rambut Untuk Elak Dikenali 

Difahamkan, tujuan Ferdian berbuat demikian adalah bagi menarik perhatian ramai dan menaikkan jumlah tontonan di laman Youtube nya. Selepas tularnya video berkenaan, Ferdian dipercayai telah melarikan diri dan turut mewarnakan rambutnya bagi mengelakkan dirinya dikenali orang ramai.

IKLAN

Bagaimanapun, identitinya itu tidak bertahan lama kerana pihak polis berjaya menahannya untuk siasatan lanjut. Lebih malang, Ferdian dan rakan-rakannya telah dibuli oleh penghuni lain sewaktu berada dalam tahanan polis.

Dibuli Dalam Tahanan 

Menerusi video yang turut tular itu, Ferdian telah dibogelkan dengan hanya memakai seluar selain diarahkan untuk melakukan senam cangkung (squat) beberapa kali. Dalam video itu Ferdian juga telah dibotakkan selain disuruh menyebut ‘Aing belegug’ yang bermaksud ‘Saya bodoh’ manakala rakannya pula telah diarahkan untuk melakukan tekan tubi.

Mengenai kesahihan video tersebut, Ketua Polis Bandung telah mengesahkan kejadian buli tersebut dan ianya tular selepas video itu diseludup melalui kiriman makanan.