Sebilangan besar syarikat penerbangan telah menghentikan perkhidmatan mereka kerana permintaan penumpang yang menurun.

Memetik Lonely Planet, pandemi korona (Covid-19) menyebabkan perjalanan tidak penting ditutup. Walaupun meluaskan sekatan perjalanan, beberapa syarikat penerbangan telah memulakan perkhidmatan mereka pada musim panas ini.

Walaupun begitu, mereka meneruskan perkhidmatan dengan kapasiti terhad dan peraturan baru yang berkaitan dengan menjaga jarak sosial dan kebersihan. Berikut adalah senarai syarikat penerbangan yang terus beroperasi pada musim panas ini.

IKLAN

8American Airlines

Syarikat penerbangan ini meneruskan perkhidmatan transatlantik dengan penerbangan dari beberapa wilayah. Antaranya ialah penerbangan dari Dallas ke Madrid pada Mei 2020. Selain itu, terdapat penerbangan ke Dublin, London, Athens, dan Chicago pada bulan Jun 2020. Di samping itu, mereka juga akan meneruskan perkhidmatan dari Miami ke Lima, Quito, Guayaquil, Santiago dan Sao Paulo pada akhir Mei 2020.

7Etihad Airlines

Etihad Airlines bekerjasama dengan kerajaan Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk meneruskan penerbangan penumpang pada 16 Mei 2020.

“Matlamat kami adalah secara beransur-ansur kembali ke jadual penuh sejurus ia selamat. Tetapi buat masa ini, penerbangan kami tetap ditangguhkan dan akan kembali pada 16 Mei 2020, “seperti yang dinyatakan di laman web rasmi syarikat penerbangan, dipetik dari Lonely Planet.

Sementara itu, mereka juga mengesahkan bahawa mereka akan terus mengoperasikan penerbangan hingga 31 Mei 2020.

6Korean Air

Syarikat penerbangan Korea berharap dapat menyediakan perkhidmatan di 32 laluan antarabangsa pada bulan Jun 2020.

Laluan ini merangkumi penerbangan ke Washington DC, Seattle, Vancouver, Toronto, Frankfurt, Beijing dan Kuala Lumpur.

5Qatar Airlines

Menurut Forbes, syarikat penerbangan tersebut telah melakukan penerbangan ke sekurang-kurangnya 30 destinasi semasa krisis virus korona. Penerbangan termasuk laluan ke Dallas dan Chicago. Secara beransur-ansur, mereka akan mengembalikan perkhidmatan ke 80 destinasi lain pada akhir bulan Jun 2020 termasuk penerbangan ke London, Dublin, Manchester dan Edinburgh.

4TAP Portugal

Syarikat penerbangan dari Portugal itu akan meneruskan sejumlah penerbangan antarabangsa pada 18 Mei 2020. Terdapat juga penerbangan Barcelona, ​​Brussels, Dublin, London, Madrid, Newa, dan Ponta Delgada (Azores). Penambahan destinasi lain dijangka berlaku pada akhir musim panas.

IKLAN

3Turkish Airlines

Turkish Airlines merancang untuk meneruskan penerbangan ke 19 negara pada bulan Jun 2020. Menurut Reuters, sejurus setelah larangan penerbangan penumpang mereka dicabut pada 28 Mei 2020. Syarikat penerbangan itu berharap dapat meningkatkan kapasiti ke 99 negara menjelang September 2020.

2United Airlines

Syarikat penerbangan yang berpangkalan di Chicago menangguhkan 90 peratus perkhidmatannya pada April 2020. Walaupun begitu, mereka terus meneruskan penerbangan Eropah dan Amerika Selatan yang terhad.

Pada masa ini, syarikat penerbangan itu berharap dapat meneruskan perkhidmatan Newark ke Paris, dan Shanghai ke Tokyo pada bulan Jun 2020.

Terdapat juga perkhidmatan San Francisco ke Beijing, Chengdu, Shanghai dan Frankfurt. Sementara laluan lain dijangka akan ditambah.

1Wizz Air

Menurut Guardian, syarikat penerbangan tambang rendah telah mengumumkan lima laluan baru untuk musim panas 2020. Pada bulan Julai 2020, mereka akan membuat penerbangan dari London (Luton) ke Faro, dan Portugal ke Corfu , Heraklion, Rhodes dan Zakynthos di Greece.

Mereka juga akan melancarkan operasi ke Abu Dhabi untuk pertama kalinya. Ini akan menghubungkan hab UAE ke Budapest di Hungary dan Bucharest di Romania pada bulan Jun 2020.