Majlis Filem Korea Selatan mengeluarkan beberapa syarat setelah pawagam kembali dibuka. Dalam amalan social distancing, penonton tidak dibenarkan makan dan berbual di panggung.

“Setiap orang harus terus memakai topeng, tidak makan makanan seperti popcorn. Malah tidak dibenarkan bercakap dengan penonton lain,” tulis Majlis Filem Korea.

IKLAN

Pihak mereka yakin pawagam akan selamat sekiranya pengunjung tidak membuka topeng untuk makan makanan ringan dan bercakap dengan orang lain.

“Kemungkinan jangkitan akan sangat rendah ketika orang yang sihat memakai topeng dengan betul dan tidak berbicara dengan orang lain di teater.” kata Jun Byung-yool, anggota Lembaga Filem Korea, seperti yang dilaporkan oleh Yonhap.

Mereka juga meminta pawagam untuk terus memeriksa suhu tubuh semua pekerja dan orang ramai yang ingin masuk. Pawagam juga digalakkan untuk mengatur tempat duduk supaya penonton tetap selamat antara satu sama lain.

Pawagam juga diharapkan selalu membersihkan dan membasmi kuman studio sebelum dan sesudah tayangan filem. Mereka juga diminta untuk memastikan bahawa semua orang di pawagam berada dalam jarak yang selamat.

Pekerja mesti mematuhi peraturan kuarantin, seperti segera mengambil cuti ketika demam, batuk atau menunjukkan gejala Covid-19, dan mesti kerap mencuci tangan.

Sejak Februari lalu, pawagam Korea Selatan mulai tidak menayangkan filem baru yang kemudian diikuti oleh penutupan di beberapa wilayah.

Seiring dengan operasi semula bioskop, pemerintah Korea Selatan berencana untuk menyuntik dana 17 Billion won atau sekitar Rp206,4 miliar untuk menyelamatkan industri perfileman.