Telefon pintar kelas pertengahan buatan Samsung, Galaxy A51 dinobatkan sebagai telefon bimbit Android terlaris di dunia, pada suku pertama 2020 (Q1) 2020.

Hal ini didedahkan oleh penyelidikan yang dilakukan oleh firma Strategi Analisis (SA), dalam laporan yang dikeluarkan baru-baru ini.

IKLAN

Penyelidikan ini hanya meninjau penjualan telefon Android di seluruh dunia, tidak termasuk iOS (iPhone). Secara keseluruhan, penyelidikan SA menunjukkan bahawa penjualan telefon pintar di dunia menembusi 275 juta unit pada suku pertama 2020.

Sebanyak 2.3 peratus daripada jumlah itu (kira-kira 6 juta unit) dilaporkan adalah telefon pintar Samsung Galaxy A51. Menurut Pengarah Eksekutif SA, Neil Mawston, Samsung Galaxy A51 cukup berjaya menarik minat pengguna di seluruh dunia.

Di bawah Galaxy A51, ada telefon bimbit entry-level yang dibuat oleh Xiaomi, Redmi 8 yang dilaporkan telah menjual sekitar 5 juta unit, atau 1.9 peratus dari semua penjualan telefon pintar global. Redmi 8 sendiri, sambung Neil, dijual dengan baik di beberapa kawasan berpenduduk padat, salah satunya adalah India.

Di bawah Galaxy A51 dan Redmi 8, terdapat Galaxy S20 Plus, Galaxy A10s, Redmi Note 8, dan Galaxy A20s. Keempat-empat telefon ini terjual 1.7 peratus, 1.6 peratus, 1.6 peratus dan 1.4 peratus dari jumlah penjualan telefon pintar pada suku pertama 2020.

Kesimpulannya, jenama Samsung telah menjadi pilihan nombor pengguna android di dunia. Hebat bukan?