Seringkali kita mendapat teks yang di hantar dalam bentuk gambar bukan? Ada kalanya perkara ini menyebabkan kita terpaksa menaip semula apa yang ditulis di dalam gambar dan perbuatan ini semestinya memakan masa.

Jadi untuk memudahkan perkara ini, Telegram mempunyai function yang membolehkan anda menukarkan teks bergambar kepada bentuk tulisan.

IKLAN

1Carian Image To Text (OCR)

via Vanilla Kismis

Menurut Vanilla Kismis, gunakan Telegram anda dan jika dilihat akan ada tanda search di bahagian atas sebelah kanan. Di ruang search, anda perlu menaip Image To Text (OCR).

2Ambil Gambar Dan Hantar

via Vanilla Kismis

Setelah itu akan terpapar tanda start. Anda boleh menekan tanda klip dan masukkan gambar yang ingin diptukarkan. Tunggu sebentar sementara Telegram memproses gambar anda. Setelah siap di proses, Telegram akan membalas dengan menukarkan semua gambar anda dalam bentuk teks.

3Gunakan Web Telegram

via Vanilla Kismis

Selain menggunakan talifon, apa yang dinyatakan oleh Vanilla kismis untuk memudahkan lagi pertukaran ini, anda boleh membuka Telegram menggunakan kamputer riba di Web Telegram. Jadi ini lagi mudah apabila anda hanya perlu copy dan paste tulisan di Telegram ke komputer anda.

Jadi diharapkan selepas ini sekiranya anda mendapat memo ataupun kerja yang memerlukan anda menukar gambar kepada teks, jadi gunakanlah Telegram sahaja.