Menerusi artikel Murai.my terdahulu, beberapa buah hotel terkemuka dalam negara telah mengumumkan penutupan operasinya berikutan terjejas akibat penularan wabak COVID-19.

Hotel 5 Bintang Untuk Dijual 

Terbaru, beberapa buah hotel mewah termasuk yang berstatus lima bintang di Kuala Lumpur bakal dijual dan paparan iklan mengenai jualan tersebut sudah mulai diiklankan di laman atas talian. Menurut pengarah eksekutif Persatuan Pemilik Hotel Malaysia, Shaharuddin M Saaid, pemilik-pemilik hotel ini sudah bersedia untuk menjual hotel milik mereka berikutan penurunan pelancong yang menginap sejak beberapa bulan terakhir ini.

IKLAN
Gambar hiasan

Malah,berdasarkan senarai jualan pada laman iProperty, hotel dengan status lima bintang ini sudah mula djual bermula daripada harga RM350 juta sehingga RM1.7 bilion mengikut lokasl.

Gambar hiasan

Berdasarkan rekod, lebih 20 buah hotel sudah ditutup bagi mengelakkan daripada menanggung kos operasi yang lebih tinggi kelak. Di Jepun, kerajaan negara itu bakal melaksanakan inisiatif buat pelancong yang berkunjung ke negara itu kelak apabila mereka bakal menanggung separuh daripada kos ‘travel’ para pelancong.