Penangan penularan wabak COVID-19 nampaknya benar-benar memberikan kesan buat kebanyakan negara terutama bagi sektor pelancongan. Oleh itu, beberapa negara seperti Itali dan Jepun telah membuat perancangan menarik bagi menarik semula pelancong ke negara mereka.

Pulau Di Itali Tanggung Separuh Kos 

Terdahulu, pulau di Sicily, Itali telah mengumumkan bahawa pelancong yang ingin berkunjung ke sana akan ‘ditanggung’ kos percutian mereka dengan separuh daripada harga tiket penerbangan serta bayaran semalam untuk penginapan 3 malam di mana-mana hotel disana. Difahamkan kos tersebut akan dibayar oleh kerajaan tempatan.

IKLAN

Jepun Bakal Ikut Jejak Langkah 

Mengikut jejak langkah yang sama, Jepun juga berbuat demikian kerana menurut Japan Times, bilangan pelancong telah turun secara mendadak dengan capaian sebanyak 99.99%.

Angka peratus tersebut bersamaan dengan hanya 2,900 pelancong dari luar negara telah melancong ke Jepun sepanjang April 2020. Sebagai rekod, ini adalah tahun pertama Jepun menerima kurang daripada 10,000 pelancong dari luar negara dalam masa sebulan sejak rekod jumlah pelancong diambil pada tahun 1964.

Buat masa ini, perancangan tersebut masih dalam perbincangan dan sekiranya dilaksanakan berkemungkinan besar akan bermula pada Julai 2020. Adakah anda akan menerima tawaran ini atau masih dalam keadaan berjaga-jaga untuk ke luar negara? Kongsikan dengan kami!