Selepas Ini Nombor WhatsApp Boleh Dikongsi Pakai QR Code, Begini Caranya

Mesti Baca

WhatsApp akan melancarkan ciri yang bertujuan untuk memudahkan pengguna berkongsi kenalan.

Sekurang-kurangnya sekarang lebih mudah. Tidak lama lagi, pengguna WhastApp akan dapat berkongsi kenalan WhatsApp mereka menggunakan kod QR, tidak perlu menentukan atau membaca nombor WhatsApp.

Dipetik dari The Verge, selepas ini kod QR dapat dijumpai dengan membuka menu tetapan. Di kanan atas, atau selari dengan foto profil, akan ada kod QR yang dapat dikongsi dengan orang lain, tanpa harus menyimpan nombor telefon bimbit terlebih dahulu.

Pengguna lain hanya perlu mengimbas kod QR dengan memilih menu Scan code (Imbas kod). Perlu diingat jika selepas pengguna lain mengimbas kod QR, ia juga menyimpan nombor telefon bimbit dari akaun yang diimbas secara automatik.

Ciri ini sekurang-kurangnya lebih mudah, daripada harus menyimpan kenalan pengguna di buku telefon dalam beberapa langkah.

Paparan di IOS dan Android. Foto: WABetainfo

Sekiranya ragu-ragu jika kod QR berada di tangan yang salah, pengguna dapat menetapkannya semula setelah kod QR telah diimbas oleh pengguna lain. Tetapi perlu diingat, ciri ini masih dalam fasa pengujian beta, untuk pengguna iOS dan Android. Kemas kini ini muncul dalam versi beta Android 2 / 20,171. Belum diketahui bila ciri ini akan dilancarkan secara rasmi.

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan