Berita sedih itu datang dari pelakon dari India, Preksha Mehta. Bintang cantik yang namanya bersinar melalui siri Crime Patrol itu ditemui mati di rumahnya di wilayah Indore, India pada hari Ahad (5/25).

Preksha memutuskan untuk mengakhiri hidupnya sendiri dengan menggantung dirinya di kipas siling rumah.  Keluarga menemui mayat Preksha dan kemudian melaporkannya kepada polis.

Dalam keadaan India yang melaksanakan lockdown akibat virus korona, berita ini sangat menyedihkan. Dilaporkan dari Hindustantimes, tidak ada surat wasiat yang ditinggalkan oleh Preksha. Namun dia menulis status ringkas di Insta Story sejurus sebelum menggantung dirinya.

IKLAN

“Sabse bura hota hai, sapnon ka mar jaana,” tulis Preksha yang bermaksud ‘Tidak ada yang lebih dahsyat daripada impian anda yang telah mati’. Dari status ini, polis mengesyaki bahawa Preksha menghadapi masalah dengan kesihatan mentalnya.

Tidak Bekerja

Kenalan yang terdekat dengan pelakon berusia 25 tahun itu mengesyaki bahawa dia membunuh diri kerana tekanan. Selama beberapa bulan yang lalu, Preksha tidak mendapat pekerjaan kerana industri hiburan India dihentikan semasa penutupan wabak Corona. Dia dikatakan sangat tertekan mengenai perkara ini dan akhirnya mengakhiri hidupnya sendiri.

Selebriti India bersedih

Pemergian Preksha secara tiba-tiba bukan sahaja membuatkan keluarga merasa kehilangan. Banyak selebriti India menyatakan kesedihan mereka atas pemergian pelakon tersebut. Salah satunya ialah pelakon Richa Tiwari yang memuat naik foto Preksha di Instagram. Tidak hanya meluahkan rasa sedih, Richa juga mengajak semua orang untuk memberi perhatian lebih kepada mereka yang menderita sakit mental.