iPhone 11 mengubah kedudukan iPhone XR sebagai telefon pintar terlaris di dunia pada suku pertama 2020.

Berdasarkan laporan dari firma penyelidikan Omdia, penghantaran iPhone 11 dicatat pada 19.5 juta pada Januari-Mac 2020. Penjualan melebihi iPhone XR yang menghantar 13.6 juta unit pada tempoh yang sama tahun lalu.

Omdia mengatakan bahawa telefon bimbit iPhone Apple secara rutin berada dalam senarai telefon pintar terlaris.

IKLAN

“Kejayaan Apple berpunca dari strategi hanya menawarkan beberapa model. Syarikat juga dapat fokus menangani sejumlah produk yang dapat menarik minat banyak pengguna dan menjual dalam jumlah besar,” kata pengarah penyelidikan telefon pintar Omdia, Jusy Hong.

Untuk iPhone 11 itu sendiri, selain strategi Apple di atas, harga menarik nampaknya penting. Harga rasmi telefon bimbit ini, yang bermula pada AS$ 699 adalah 50 dolar AS lebih rendah daripada iPhone XR sebelumnya yang dijual mulai dari AS $ 749. Spesifikasinya bahkan iPhone 11 lebih tinggi daripada iPhone XR. Oleh itu, wajar jika iPhone 11 lebih diminati berbanding iPhone XR.

10 Telefon Terlaris Dari SUku Tahun Pertama. Via GSM Arena

Namun, cukup menarik, penjualan iPhone 11 dapat menembus jumlah yang tinggi di tengah-tengah ekonomi global yang tidak stabil kerana wabak COVID-19.

Walaupun Apple juga menutup beberapa kedai di China, AS, dan beberapa negara lain yang terkena wabak itu.

Dalam senarai Omdia, iPhone XR kini berada di telefon pintar kelima terlaris di dunia, seperti yang dilaporkan dari Phone Arena, Khamis (28/5/2020).