Baru-baru ini, sebuah majalah terkenal, Hong Kong Tatler telah mencuri perharian rakyat Malaysia. Majalah itu mengeluarkan sebuah artikel menyenaraikan 29 individu berpengaruh di seluruh Asia yang berjuang melawan COVID-19.

Artikel yang bertajuk,Tatler Heroes: Individuals Around Asia Leading The Fight Against Covid-19 itu menjadi muka depan majalah tersebut.  Penulis menggambarkan individu-individu ini sebagai Hero di negara masing-masing.

IKLAN

Mewakili Malaysia, selain Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Seri Dr. Noor Hisham bin Abdullah, beberapa individu lain turut tersenarai. Antaranta usahawan Datin Vivy Yusof, Rashvin Pal Singh, Zatasha Idris, dan Melinda Looi.

Walaupun Vivy terpalit dengan pelbagai kontroversi dan kecaman semasa sepanjang penularan wabak COVID-19 ini, namun ia tidak menjadi penghalang. Dari isu merendah-rendahkan golongan B40 hingga tiru rekaan tudung, Vivy tetap teguh dengan prinsip hidupnya. Hasilnya, Vivy dipandang tinggi oleh media antarabangsa.

Setelah rakyat Malaysia menerima arahan PKP dalam membendung penyebaran Covid-19, Vivy tidak duduk diam saja tanpa melakukan apa-apa. Oleh itu, dia dan suaminya, Fadza Anuar, mula mencari cara yang dapat memberikan sesuatu.

“Semuanya bermula di media sosial ketika saya melihat ketua Universiti Teknologi Mara, Dato Sri Syed Zainal, menderma alat pendingin hawa mudah alih ke hospital. Oleh itu, saya menghubunginya untuk meminta kenalan di hospital. Dari sana, saya menghubungi beberapa sukarelawan dan menyumbangkan alat pendingin hawa, komputer riba, wang tunai dan makanan untuk menampung mereka melalui pekerjaan mereka, ”katanya kepada Hong Kong Tatler.

Lebih membanggakan, wajah Vivy antara yang dilihat di muka depan Majalah Hong Kong Tatler untuk isu bulan Mei. Di Instagram peribadi Vivy, dia turut mengucapkan terima kasih dan bersyukur di atas penghargaan ini. Tahniah Vivy!