Berita baik! Kerajaan Arab Saudi telah mengumumkan bahawa kota suci Makkah akan dibuka semula bermula 31 Mei ini.

Dibuka Secara Berperingkat 

Menerusi laporan AlJazeera, sekatan yang dilaksanakan sebelum ini akan berakhir dan masyarakat di Arab Saudi khususnya boleh menjalani kehidupan seperti biasa termasuk mendirikan solat disana bermula hari Ahad ini.

IKLAN

Bagaimanapun pelaksanaan tersebut akan dibuat secara 3 fasa. Bermula dengan fasa pertama, perintah berkurung 24 jam akan dikurangkan menjadi 15 jam iaitu dari 3 petang hingga 6 pagi bermula semalam. Manakala, pergerakan bebas antara wilayah dan beberapa aktiviti runcit dan borong, termasuk pusat membeli-belah akan dibenarkan beroperasi semula.

Penerbangan Antarabangsa Tidak Dibenarkan 

Melalui fasa kedua pula, pergerakan bebas akan dibenarkan antara pukul 6 pagi hingga 8 malam. Penerbangan domestik pula akan dibenarkan untuk beroperasi semula,namun larangan penerbangan antarabangsa masih dikekalkan.

Bagi kakitangan sektor awam dan swasta pula, mereka akan dibenarkan kembali bekerja di pejabat mereka. Beberapa larangan masih diteruskan seperti perhimpunan sosial tidak melebihi daripada 50 orang,majlis perkahwinan dan juga pengebumian.

Bagi Solat Jumaat dan solat berjemaah di Masjidil Haram pula akan diteruskan dengan mengikut langkah keselamatan sedia ada. Setiap masjid akan dibuka 20 minit awal buat para jemaah dan akan ditutup semula selepas 20 minit kesemua jemaah selesai melakukan ibadat.