Dasar pemerintah Amerika Syarikat yang melarang Huawei membeli perisian dan komponen perkakasan dari syarikat yang berpangkalan di AS, menjadikan Huawei sedikit mengalami kekurangan.

Kerana dasar ini menjadikan Huawei tidak dapat menggunakan perkhidmatan teras Google, termasuk Peta Google, Chrome, dan YouTube pada telefon pintar Androidnya.

IKLAN

Oleh kerana itu, Huawei menjadikan penyedia perkhidmatan streaming video Dailymotion sebagai pengganti YouTube di telefon bimbit Androidnya, untuk pengguna di wilayah Eropah.

Kerjasama dengan Dailymotion ini akan memfokuskan pada pengembangan platform Video Huawei (perkhidmatan hiburan Huawei), yang merangkumi kandungan seperti filem dan siri. Menurut blog rasmi Dailymotion, teknologi video yang dikembangkan oleh mereka akan digunakan dalam aplikasi Huawei Video.

Dipetik dari PocketNow, Selasa (2/6/2020), Dailymotion kini mempunyai sekitar 250 juta pengguna aktif di seluruh dunia. Dailymotion juga digunakan oleh sejumlah kumpulan media terkenal di dunia, seperti Le Monde, l’Equipe, BeIN SPORTS, JPI Media, Marie Claire, dan NBA G League.

Huawei sendiri belum menjelaskan lebih lanjut mengenai kerjasamanya dengan Dailymotion. Pada awal Januari, Huawei juga bekerjasama dengan TomTom untuk mengerjakan perkhidmatan peta digital, pengganti Peta Google pada telefon Androidnya.

Melalui perjanjian tersebut, Huawei akan dapat menggunakan peta, maklumat lalu lintas dan perkhidmatan navigasi TomTom untuk mengembangkan aplikasi di telefon pintarnya.