Beberapa waktu yang lalu, Pemerintah Jepun dikhabarkan akan memberikan subsidi kepada pelancong asing yang mengunjungi negaranya. Ini dilakukan untuk menghidupkan kembali industri pelancongan Jepun yang terkena virus korona.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Badan Pelancongan Jepun, Hiroshi Tabata. Dia mengatakan bahawa pemerintah Jepun akan memperuntukkan separuh kos pelancong yang mengunjungi negaranya.

IKLAN

Malah, Tabata mengatakan bahawa Kerajaan Jepun akan memperuntukkan sekitar 12.5 bilion dolar AS. Program berjudul Go to Travel ini dirancang untuk dilancarkan pada bulan Julai.

Namun, ternyata terdapat salah faham antara media antarabangsa yang menjadikan berita itu viral. Menanggapi hal ini, Lembaga Pelancongan Jepun secara rasmi menolak khabar angin yang berkaitan dengan subsidi yang diberikan oleh Jepun kepada pelancong.

Dilaporkan oleh The Independent, juru bicara Japan Nation Travel Organisation (JNTO) di London, mengatakan bahawa program Go to Travel adalah kempen non-JNTO yang difokuskan untuk merevitalisasi pasaran pelancongan domestik. Dengan kata lain, program ini hanya berlaku untuk pelancong tempatan, bukan asing.

“Pada masa ini, inisiatif seperti ini akan ditujukan hanya untuk orang yang tinggal di Jepun, bukan pengunjung asing. Sokongan akan ditawarkan untuk menampung sebahagian dari kos perjalanan domestik,” kata seorang jurucakap JNTO.

Sebaliknya, Jepun baru saja menambah senarai negara yang dilarang memasuki rantau ini. Senarai terbaru merangkumi 11 negara, iaitu Afghanistan, Argentina, India, El Salvador, Ghana, Guinea, Kyrgyzstan, Tajikistan, Pakistan, Bangladesh dan Afrika Selatan.
Perdana Menteri Shinzo Abe, mengatakan bahawa larangan masuk dilakukan sebagai bahagian dari kawalan perbatasan untuk mengekang penyebaran virus korona. Perluasan larangan tersebut berkuat kuasa pada 27 Mei.

Terdapat kira-kira 100 negara yang dilarang oleh Jepun memasuki negara mereka hingga kini. Larangan masuk berlaku untuk semua pelancong, penduduk tetap, pemegang visa jangka panjang, dan pasangan dan anak-anak mereka yang bukan Jepun.