Pasti ramai pembaca yang meminati kerang bukan? Kerang seringkali menjadi makanan yang boleh menyebabkan kita leka jika memakannya secara berterusan. Baru-baru ini Sheila Rusly ada kongsikan tip di laman YouTubenya untuk memastikan kerang yang direbus nampak segar dan tidak terlebih masak.

1Meletakkan Sedikit Garam

via YouTube Sheila Rusly

Pada awal videonya, dapat dilihat bahawa Sheila Rusly memasukkan beberapa sudu garam sebelum meletakkan kerang di dalam air rebusan. Pastikan kerang yang akan direbus telah dicuci dengan bersih dahulu.

IKLAN

2Memastikan Air Rebusan Mendidih Dahulu

via YouTube Sheila Rusly

Menurut Sheila Rusly di laman YouTubenya, pastikan air rebusan anda telah betul-betul mendidih sebelum anda merebus kerang. Air rebusan yang mendidih dapat membantu dalam mempercepatkan lagi proses merebus kerang.

3Merebus Kurang Dari 3 Minit

via YouTube Sheila Rusly

Kesilapan yang sering dilakukan oleh kita apabila merebus kerang yang terlalu lama. Hal ini kerana ada berpendapat sekiranya merebus dengan jangka masa yang singkat, akan ada kerang mentah dan tidak masak. Jadi dengan beberapa minit cukup untuk memastikan kerang dimasak dengan baik.

4Bilas Menggunakan Air Sejuk

via YouTube Sheila Rusly

Setelah kerang siap direbus, bilas kerang dengan menggunakan air sejuk ataupun air paip untuk memastikan proses memasak kerang berhenti. Ini kerana kulit kerang bersifat perangkap haba dan jika dibiarkan tindakan ini akan menyebabkan isi kerang terlebih masak.

5Membuang Sebelah Kulit Kerang

via YouTube Sheila Rusly

Apa yang dikongsikan oleh Sheila Rusly di laman YouTube, setelah kerang dalam keadaan sejuk, buang sebelah daripada kulit kerang dan cuci sedikit dengan menggunakan air bersih. Ini dapat memastikan kerang dalam keadaan segar, cantik dan bersih.

Oleh itu, untuk memastikan hidangan kerang nampak sihat, segar dan menarik, anda boleh gunakan cara yang dikongsikan oleh Shiela Rusly ini.