Bekas anggota EXO dari China, Luhan, baru-baru ini menjadi topik hangat di media sosial. Ini berkaitan dengan pakaian yang dipakainya mencetuskan kontroversi dan kritikan dari ramai orang.

Dilaporkan oleh Koreaboo, baru-baru ini menyebarkan foto Luhan yang memakai vest yang diperbuat daripada denim.

Jika diperhatikan, di satu bahagian vest terdapat tulisan Arab dikenali sebagai shahadah ‘Asyhadu al la ilaha illallah wa asyhadu anna muhammadar rasulullah’.

IKLAN

Bagi orang Islam, kalimat ini sangat suci dan selalu diucapkan ketika seseorang ingin memeluk Islam. Oleh itu, shahada tidak dapat digunakan secara sebarangan.

Penampilan Luhan ex-EXO itu langsung mendapat kecaman dari ramai orang, terutama netizen yang beragama Islam. Mereka menganggap bahawa pakaian yang dipakai oleh Luhan dianggap kurang menghormati orang Islam.

“Apa pun pilihan atau gaya, ini adalah perkara bodoh. Saya harap mereka menyedari kesalahan mereka dan lebih berhati-hati,” kata akaun @Taskyuuw.

Sementara itu, tidak sedikit yang berpendapat bahawa ini bukan sepenuhnya kesalahan Luhan.

Dia dianggap tidak mengerti tentang apa yang dipakainya, sebab itulah sebilangan peminat juga meminta netizen supaya tidak menyalahkan lelaki berusia 30 tahun itu.

Pereka Jenama Pakaian Buka Mulut

Menyedari protes dan kritikan, baru-baru ini label fesyen SANKUANZ yang mengeluarkan Vest itu membuka suaranya.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter, fesyen jenama dari China itu menjelaskannya.

Mereka mendakwa bahawa vest yang dipakai oleh Luhan adalah sebahagian daripada koleksi Fall / Winter 2020, yang diberi nama ‘The Century’.


Masih dalam kenyataannya, SANKUANZ mengatakan bahawa koleksi itu ingin menonjolkan latar belakang sejarah dan budaya.

Fesyen itu menggabungkan pelbagai simbol dari tentera, agama, dan budaya pop. Menurut pereka, ia bermaksud untuk menyatakan rasa hormatnya terhadap kepelbagaian budaya pada abad ini melalui koleksi.