Anda bimbang jika posting atau status anda pada waktu lampau di Facebook anda sebelum ini dilihat oleh orang lain? Anda boleh menghapus status masa lampau anda dengan mudah melalui ciri Manage Activity/ Urus Aktiviti.

Manage Activity adalah ciri terbaru Facebook untuk memudahkan pengguna mengarkibkan dan menghapus catatan mereka pada masa lalu. Facebook mengatakan, kehadiran ciri Manage Activity bertujuan untuk memudahkan penyusunan pengguna terhadap posting media sosial yang benar-benar mewakili diri mereka sekarang dan bukan masa lalu.

Cara menghapus posting lama di Facebook cukup mudah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

IKLAN
Via Facebook
  • Kemas kini terlebih dahulu aplikasi Facebook ke versi terkini
  • Setelah aplikasi Facebook dikemas kini, buka profil anda, kemudian pilih butang Go to Activity Log
  • Sekiranya butang Activity Log tidak dijumpai di halaman depan profil, anda boleh menekan menu Profile Settings dengan titik tiga, kemudian pilih Activity Log
  • Dalam menu Activity Log, pilih tab Manage Activity
  • Dalam Manage Activity, anda boleh menandakan catatan yang ingin anda hapus (tekan Trash) atau masukkan arkib (klik Archive)
  • Gunakan Filters untuk memudahkan anda menyaring catatan mengikut kategori, masa, atau pengguna lain.

Melalui Urus Aktiviti, anda boleh memindahkan muat naik status, foto, ke video lama yang tidak lagi anda inginkan ke sampah. Catatan yang dihantar ke tong sampah akan kekal di sana selama 30 hari sebelum dihapus secara automatik, melainkan anda memilih untuk memulihkannya secara manual.

Melalui Manage Activity anda boleh memindahkan muat naik status, foto, ke video lama yang tidak lagi anda inginkan ke Trash. Catatan yang dihantar ke Trash akan kekal di sana selama 30 hari sebelum dihapus secara automatik, melainkan anda memilih untuk memulihkannya secara manual.

Facebook mengumumkan bahawa ciri Manage Activity sudah boleh digunakan untuk pengguna aplikasi Facebook di telefon pintar dan Facebook Lite. Syarikat media sosial yang berpangkalan di AS itu juga menjanjikan ciri serupa untuk versi desktop di masa depan, walaupun tidak dinyatakan kapan ia akan dilancarkan.