Cold Pressed Juice yang disebut sebagai trend baru bagi gaya hidup yang sihat. Jus yang dihasilkan dikatakan lebih berkhasiat daripada jus yang biasa dan dapat mengekalkan nutrisi dengan lebih efektif untuk penyerapan yang maksimum. Oleh sebab itu cold pressed juice tetap digemari oleh pencinta produk yang sihat walaupun harganya lebih mahal berbanding jus yang biasa.

via The Shelby Report

Cold Pressed Juice merupakan teknologi ‘juicing’ melalui teknik putaran pisau yang lebih lambat, iaitu sekitar 80 rpm serta tidak menghasilkan haba panas sewaktu pengekstrakan dibuat. Kepanasan daripada pisau mesin kisar yang biasa terlalu tinggi dan ini boleh menjejaskan pelbagai enzim yang sensitif termasuklah menggalakkan oksidasi.

Dengan mengamalkan cold pressed juice yang betul akan dapat membantu memaksimumkan detoksifikasi tubuh. Gabungan jus yang dibuat dari sayur-sayuran atau buah-buahan organik dapat memberikan tenaga serta rasa kenyang yang lebih lama.  Jika anda merancang untuk membersihkan dan menekan butang ‘set semula’ pada badan anda, cold pressed juice adalah kaedah yang terbaik untuk anda memulakannya dan jus ini akan membersihkan segala toksin di dalam sistem tubuh.

IKLAN

Namun, ingin kami kongsikan juga bersama pembaca beberapa aturan sebelum pengambilan cold pressed juice

via Bicti
  1. Waktu pagi adalah waktu yang paling tepat untuk menikmati cold presses juice kerana air dan serat yang terkandung didalamnya bermanfaat untuk melancarkan pencernaan. Namun, elakkan buah-buahan yang masam sebagai jus pada waktu ini. Buah yang baik digunakan adalah seperti pisang, epal atau lobak merah yang sangat baik untuk perut.

2. Latih diri anda untuk meminum jus sebaik sahaja ia dikisar. Walaupun jus masih boleh disejukkan, namun khasiat dan vitamin yang terdapat pada buah atau sayuran yang digunakan akan berkurangan apabila disejukkan.

3. Jangan jadikan cold pressed juice sebagai pengganti makanan. Jika anda sedang menjalani proses untuk menurunkan berat badan, anda perlu juga mendapatkan tambahan nutrisi daripada makanan yang lain. Kerana jika jus semata-mata tidak akan dapat membekalkan sehingga 1,800 jumlah kalori yang diperlukan dalam tubuh setiap hari. Walaupun berat badan akan turun dengan drastik, namun ia juga berisiko untuk naik semula secara mendadak kerana jus tidak akan mengurangkan lemak tetapi ia hanya mengurangkan air didalam tubuh.

4. Kisar bayam dengan epal dan lobak merah atau gandingkan nenas bersama lobak dan seleri. Tak salah untuk selalu bereksperimen bagi mendapatkan rasa dan khasiat sebenar yang hebat dari cold pressed juice. 

Namun, selain dari hanya menikmati jus, tak salah jika sesekali diselang selikan dengan pengambilan buah-buahan segar seperti tembikai, anggur dan epal untuk dikunyah. Kerana buah-buahan sangat baik dan bermanfaat untuk perut dan akan bekerja untuk membakar kalori kira-kira 20kcal.

Jika anda merasakan mesin cold pressed juice agak mahal untuk dimiliki, anda masih boleh mendapatkan cold pressed juice yang dijual di pasaran antaranya La Juiceria, The Organic Juicery, Strip Juice dan banyak lagi.

Tidak semua jus dibuat dengan cara yang sama, pastikan anda sentiasa membaca label botol terlebih dahulu bagi memastikan anda mendapat jus yang sihat dan berkhasiat.