Mitos mengenai teknologi tidak asing lagi dalam kalangan kita. Hal ini menyebabkan terbatasnya perlakuan kita terhadap barang teknologi kerana mempercayai mitos yang kita pegang. Berikut adalah 5 mitos mengenai teknologi yang kita silap selama ini menurut FDM Group.

1Megapiksel Yang Tinggi Menghasilkan Kualiti Kamera Lebih Baik

via Solution Law

Faktor utama yang mempengaruhi kualiti gambar adalah resolusi megapiksel, kualiti lensa yang digunakan dan kemampuan sensor untuk menangkap cahaya.

Sekiranya anda menggunakan kamera dengan sensor dan lensa berkualiti tinggi tetapi jumlah megapiksel yang rendah, kamera anda akan menghasilkan gambar yang lebih berkualiti tinggi berbanding kamera dengan jumlah megapiksel tinggi tetapi mempunyai sensor dan lensa berkualiti rendah.

IKLAN

2Komputer Mac Terhindar Daripada Virus

Via Tech Radar

Menurut FDM Group, komputer Mac pernah dijangkiti oleh virus seperti virus Flashback. Walaupun komputer Mac secara keseluruhan kurang dijangkiti terhadap virus dibandingkan dengan komputer PC, tetapi ia masih boleh dijangkiti.

Oleh itu, sangat penting anda mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk memastikan keselamatan peranti dan maklumat supaya dalam keadaan selamat.

3Sentiasa Matikan Komputer Pada Waktu Malam

via The Savvy

Semasa komputer pertama kali diperkenalkan, peranti di dalam komputer lebih cepat rosak berbanding hari ini. Pengguna diberitahu untuk mematikan komputer pada waktu malam untuk membantu peranti bertahan lebih lama.

Tidak lagi sekarang kerana peranti dalaman komputer lebih tahan lama dan jika anda ingin menjimatkn elektrik, anda boleh gunakan sleep mode.

4Mengecas Semula Peranti Setelah Bateri Habis Sepenuhnya

via Time Travel

Bateri yang digunakan pada zaman sekarang jauh lebih baik daripada zaman dahulu. Pada zaman sekarang, anda tidak perlu untuk menunggu sehingga bateri peranti betul-betul kosong baru mengecas, sebaliknya teknologi sekarang membolehkan anda mengecas dengan cepat dan diisi semula pada bila-bila masa.

5Internet Dan Web Adalah Sama

via Analysis

Menurut FDM Group, perlu diingat bahawa internet dan web bukanlah perkataan yang membawa maksud yang sama ataupun sinonim.

Internet berfungsi untuk membolehkan komputer dan rangkaian lain berkomunikasi antara satu sama lain. Sebaliknya, web terdiri daripada semua laman web yang menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat.

Jadi, anda bolehlah membuang mitos yang selama ini anda kira sebagai fakta yang betul. Peralihan zaman menyebabkan teknologi semakin canggih sekaligus memperbaiki kesilapan yang sebelumnya.