Rakyat Malaysia tidak lari daripada makanan yang mempunyai rasa pedas. Jadi kebanyakkan rumah sambal adalah menu wajib yang perlu ada. Untuk kelainan, berikut adalah 5 resepi dan cara membuat sambal yang sangat mudah untuk anda cuba.

1Sambal Gesek

via Hunterlicious

Sambal bilis yang mempunyai rasa sedikit pedas dan masam ini seringkali dijumpai di Negeri Sembilan. Nama gesek diperolehi daripada cara pembuatanya di mana semua bahan perlu digesek terlebih dahulu dengan lumat.

Bahan-bahan: Cili api, bawang besar, bawang putih, ikan bilis, garam dan gula.

IKLAN

Cara memasak: Gesek semua bahan dan tumis menggunakan minyak masak sehinnga masak. Setelah itu perahkan sedikit air perahan limau.

2Sambal Goreng Garing.

via Pinterest

Tidak sama seperti sambal yang lain, sambal goreng garing ini tidak mempunyai kandungan protin tambahan di dalamnya, tetapi hanya cili semata-mata. Bahan yang digunakan adalah cili kering yang dikisar yang digoreng sehinnga garing.

Bahan-bahan: Cili api, cili kering, bawang besar, bawang putih, asam keping, garam dan gula.

Cara memasak: Kisar semua bahan dan tumis sehingga garing. Setelah itu masukkan asam keping untuk perasa masam.

3Sambal Limau Nipis

via Rasa

Sambal limau nipis ini sangat enak jika dimakan bersama ikan bakar ataupun ikan rebus. Selain menu yang menyihatkan kerana tidak menggunakan minyak, sambal ini merupakan penaik selera untuk anda.

Bahan-bahan: Limau nipis, cili api, cili besar, bawang, garam, gula dan belacan.

Cara memasak: Tumbuk lumat semua bahan tadi dan masukkan perahan air limau. Setelah itu, hiris nipis nuah limau dan masukkan di dalam sambal.

4Sambal Totok

via Rasa

Sambal totok ini merupakan resepi sambal yang berasal dari jawa. Kelainan dari sambal lain, bahan-bahan yang akan ditumbuk akan digoreng ataupun disangai dahulu sebelum ditumbuk bersama ikan bilis.

Bahan-bahan: Ikan bilis, cili api hijau dan merah, cili besar, bawang, garam, gula, belacan dan limau nipis.

Cara memasak: Goreng semua bahan kecuali ikan bilis dan limau nipis, tumbuk kasar bersama bahan perasa dan ikan bilis. Untuk yang sukakan masam, boleh letak air perahan limau nipis.

5Sambal Isi Ikan Bersama Pelam

via Azmiblog

Untuk anda yang tidak pernah mencuba menu ini, anda wajib mencubanya harini. Sambal ini menggunakan bahas asas sambal yang sama, cuma ada kelainan dengan penambahan isi ikan dan juga isi pelam.

Bahan-bahan: Isi ikan kembung yang direbus, pelam muda, garam, cili api dan limau nipis.

IKLAN

Cara memasak: Asingkan isi ikan dengan tulang, tumbuk kasar bersama pelam muda, cili api dan garam. Jika yang sukakan masam, boleh masukkan perahan air limau.

Jadi sangat mudah untuk anda menyediakan sambal yang menjadi kegemaran kita semua. Percayalah, adanya sambal ini dan nasi putih panas, pasti lauk lain ditinggalkan.