Aktor kacak Sushant Singh Rajput ditemui tergantung di kediamannya di Bandra, Mumbai India pada hari Ahad (12/6). Berita ini sekaligus mengejutkan industri filem Hindi di negara itu. Di Instagram peribadinya, ruangan komen dibanjiri ucapan takziah dari peminat dan selebriti terkenal seperti Shahrukh Khan, Kareena Kapoor dan ramai lagi.

Kini mayat Sushant berada di Hospital Cooper di Mumbai untuk bedah siasat. Dia telah diuji negatif untuk Covid-19. Sepasukan Polis Bandra dan Cawangan Jenayah sedang menyiasat dan sedang menanti maklumat terperinci.

Berikut 10 fakta terbaru mengenai kematian Sushant, rangkuman oleh Murai MY dari laporan INDIATVNEWS;

IKLAN

10Gantung Diri Dengan Kain Berwarna Hijau

Via INDIA TV

Sushant Singh Rajput menggantung diri menggunakan kain berwarna hijau dari rumahnya. Kakaknya, yang tinggal di Goregaon, telah sampai ke rumahnya ketika pembantu rumah memberitahunya bahawa pelakon itu tidak membuka pintu.

9Kemurungan

Sushant menderita kemurungan. Polis telah mendedahkan bahawa pelakon itu mendapatkan rawatan dari Hospital Hinduja sejak enam bulan yang lalu.

8Panggilan Terakhir

Sushant telah membuat panggilan terakhirnya kepada pelakon TV, Mahesh Shetty. Kedua-duanya pernah bergandingan bersama dalam drama TV pertama Sushant, Kis Desh Mein hai Mera Dil. Malah Mahesh merupakan salah seorang rakan terdekatnya. Pelakon itu juga telah memanggil kakaknya pada waktu pagi pada pukul 9:30 pagi.

7Baru Berpindah

Sushant Singh Rajput telah menyewa rumah tersebut sejak enam bulan yang lalu. Sewa rumah itu adalah Rs 4.5 lakh (RM6,000) sebulan. Dulu dia tinggal bersama seorang pereka seni, seorang tukang masak dan dua orang pembantu rumah yang lain.

6Telah Dibunuh?

Bapa saudara Sushant telah mendakwa bahawa pelakon itu telah dibunuh. Dia telah meminta pihak polis membuat siasatan lebih terperinci.

5Bapa Pengsan

Bapa Sushant pengsan setelah mendengar berita mengenai kematian anaknya. Orang ramai telah berkumpul di hadapan rumah Sushant di Patna. Keluarga terkejut.

4Tiada Nota Bunuh Diri & Sempat Minum Jus

IKLAN

Polis tidak menemui nota bunuh diri di rumah itu. Pelakon itu minum jus pada waktu pagi kemudian masuk ke dalam biliknya dan dikunci. Semasa waktu makan tengah hari, pembantu rumah cuba membuka pintu, tetapi tidak ada jawapan. Kemudian dia ditemui tergantung di dalam bilik.

3Ubat-ubatan Ditemui

Polis telah menemui beberapa ubat-ubatan dari rumahnya yang dia ambil sejak enam bulan terakhir.

2Posting Terakhir Di Instagram

Dalam posting Instagram terakhirnya, Sushant Singh Rajput teringat akan ibunya dan berkata, “Blurred past evaporating from teardrops…Unending dreams carving an arc of smile…And a fleeting life,..negotiating between the two.”

1Bekas Pengurus Bunuh Diri

Berita kematian mengejut Sushant Singh Rajput muncul beberapa hari selepas bekas pengurusnya, Disha Salian, 28 tahun, mengakhiri hidupnya dengan melompat dari bangunan tinggi pada 9 Jun.