YouTube adalah platform hiburan digital yang tidak memerlukan bayaran langganan untuk orang yang ingin mengaksesnya. Sebaliknya, perkhidmatan Google akan memaparkan iklan untuk pengguna yang mengakses laman web ini secara percuma.

Pengguna YouTube sendiri dapat menonton tanpa iklan jika mereka melanggan YouTube Premium. Dengan membayar RM17.90, pengguna dapat menonton YouTube tanpa iklan dengan tambahan fitur muat turun video dan aplikasi YouTube Premium.

Mungkin kebanyakkan orang, bayaran sebesar itu agak besar semata-mata untuk menghapuskan iklan ketika menonton YouTube. Tapi ada cara dengan tidak membayar YouTube Premium namun boleh menonton YouTube  tanpa iklan.

Baru-baru ini, pengguna Reddit berkongsi petua tentang cara menonton YouTube tanpa iklan secara percuma. Pengguna dengan nama pengguna ‘unicorn4sale’ mengatakan, anda hanya perlu menambahkan titik setelah menulis alamat YouTube di pencarian browser anda.

Contohnya, apabila anda ingin memasuki YouTube melalui browser, anda akan menulis ‘youtube.com’, bukan? Baiklah, menurut unicorn4sale, dengan menulis ‘youtube.com.’ (tambah satu titik) anda boleh menonton YouTube tanpa iklan, walaupun anda tidak melanggan YouTube Premium.

IKLAN

Setelah dicuba oleh Murai MY, petua yang diberikan oleh unicorn4sale memang boleh menjadikan YouTube bebas iklan. Tidak ada dua iklan di awal video, atau iklan yang disisipkan di antara video yang ditonton.

Walaubagaimanapun, muslihat ini nampaknya tidak akan bertahan lama. YouTube, di mana pendapatan iklan menurun kerana pandemi korona, pasti tidak akan berdiam dengan membiarkan muslihat diketahui semua orang. Rugilah mereka kan?