Raffi Ahmad Kongsi Rahsia Memperolehi RM1.5 Juta Sebulan Dengan Youtube

2.4K

Di Indonesia, nama Raffi Ahmad memang di kenali sebagai selebriti dengan pendapatan tertinggi. Bukan kerana dia sering keluar di televisyen, Raffi juga berjaya menjana pendapatan dari kandungan digital.

Bersama isterinya Nagita Slavina, Raffi Ahmad membina saluran YouTube bernama Rans Entertainment. Melalui saluran ini, Raffi Ahmad memang aktif dalam menyiarkan video yang dibuatnya untuk menghiburkan orang ramai.

IKLAN
Via YouTube Helmy Yahya Bicara

Siapa sangka Rans Entertainment kini mampu memberi pulangan wang yang tinggi untuk Raffi Ahmad. Ini kerana sumbangan dari berjuta-juta penonton yang menonton setiap videonya.

Malah Raffi Ahmad mendakwa bahawa pendapatan yang dia terima melalui saluran YouTube sangat fantastik dalam sebulan.

Dalam video di saluran  YouTube Helmy Yahya Bicara dengan tajuk Pantas Raffi Kaya Banget! Belajar Bisnis dari Sultan Andara! yang disiarkan pada 13 Jun 2020, Helmy Yahya ingin tahu mengenai pendapatan Raffi dari YouTube.

Via YouTube Helmy Yahya Bicara

Dikenali sebagai pemilik saluran YouTube dengan pendapatan terbesar di negara ini, pendapatan Raffi Ahmad memang luar biasa.

Dari Adsense dan Penaja

Raffi Ahmad tanpa ragu menjawab. Raffi Ahmad mengatakan, ada dua sumber pendapatan yang dia dapat sebagai YouTuber, iaitu dari YouTube adsense dan juga penaja yang  tidak kurang hebatnya.

“Kita bercakap mengenai perniagaan. Boleh saya tahu berapa banyak pendapatan dari YouTube ?,” tanya Helmy Yahya.

Raffi menjawab, “16.1 juta (pelanggan) sekarang. Biasanya ada pendapatan dari YouTube dari penaja dan adsense.”

Helmy Yahya kemudian mengesahkan pertanyaan mengenai pendapatan dari adsense. Raffi Ahmad juga menjawab bahawa dia telah menerima adsense dalam sebulan mencapai Rp5 miliar atau sekitar RM 1.5 Juta.

Via YouTube Helmy Yahya Bicara

“Bagaimana dengan adsense?” Helmy Yahya bertanya.

“Yang paling tinggi saya peroleh hampir Rp 5 Miliar (RM1.5 Juta). Yang tertinggi tetapi semuanya bergantung pada kita. Ketika kita lebih rajin, saya sepanjang bulan puasa pernah menyiarkan 10 hingga 15,” kata Raffi Ahmad.

Walaupun dia pernah menyiarkan 15 video di saluran YouTubenya, Raffi Ahmad mengatakan bahawa sebenarnya dia boleh menyiarkan dua hingga tiga video sehari secara rutin dan stabil.