Huawei Malaysia baru saja melancarkan telefon pintar terbarunya Huawei Nova 7 SE. Bermula jualan pada 19 Jun ini,  Huawei Nova 7 SE mampu dimiliki dengan harga RM1,499 untuk varian 8GB / 128GB  di Huawei Store. Tidak hanya itu, setiap pembelian akan menerima hadiah percuma yang bernilai RM1,256.

Pandangan kali pertama Huawei Nova 7 SE, ia sememangnya kena dengan jiwa anak muda. Ini adalah pesaing telefon pintar kelas pertengahan yang meyakinkan yang tidak hanya terlihat hebat, tetapi kemampuannya di luar dugaan. Jom, layan ‘unboxing’ dan impresi awal kami tentang telefon pintar ini.

Huawei Nova 7 SE ‘UNBOXING’

IKLAN

Nova 7 SE tiba dengan kotak kadbod putih yang sama yang biasanya dihantar oleh Huawei dengan peranti mereka. Kotak, seperti biasa, sederhana dan mempunyai nama jenama dan model syarikat yang dicetak di atasnya.

Ia juga mempunyai kawasan kecil di bahagian bawah yang mempromosikan penggunaan platform aplikasi AppGallery Huawei, kerana Nova 7 SE tidak dilengkapi dengan aplikasi Google dan Perkhidmatan Mudah Alih Google yang telah dipasang sebelumnya.

Rata-rata peminat Huawei sudah mengetahuinya,  telefon pintar Huawei kini tanpa Google. Namun ia tidaklah menjadi masalah besar kerana aplikasi AppGallery boleh menyelesaikan segalanya.

Anda masih boleh memasang aplikasi seperti Facebook, Messenger, Instagram, Twitter, Netflix, dan banyak lagi aplikasi di Huawei yang lebih baru tanpa melalui Play Store. Beberapa permainan yang paling popular untuk peranti mudah alih seperti Fortnite, PUBG Mobile, dan Mobile Legends berjalan lancar di Nova 7 SE dan unit lain juga.

HUAWEI MEETime

Perisian MeeTime Huawei juga terpasang di telefon pintar. Sekiranya anda tidak biasa, ia adalah aplikasi sembang video yang dapat diakses melalui aplikasi Telefon. Tidak seperti kebanyakan perkhidmatan serupa yang lain, MeeTime menawarkan kualiti gambar hingga 1080p dan kemampuan untuk berkongsi skrin anda dengan orang yang berada didalam video.

Apa Dalam Kotak?

 • Huawei Nova 7 SE 5G
 • Sarung silikon
 • 40-watt Huawei SuperCharge power adapter
 • Kabel USB-C
 • Fon telinga 3.5mm
 • Panduan pengguna
 • Kad jaminan

Kandungan di dalam kotak adalah standard, dengan dilengkapi sarung silikon, 40-watt Huawei SuperCharge power adapter disertakan dengan telefon bimbit. Hebatnya Nova 7 SE menyokong kadar pengecasan maksimum yang biasanya melekat pada peranti flagship.

40W SuperCharge + Bateri 4000mAh

Menariknya, 40-watt Huawei SuperCharge power adapter ini mampu mengecas bateri 4,000mAh ini hingga 70% dalam 30 minit. Mengagumkan! Sementara itu, sarung silikon yang tersedia mudah dipasang pada telefon pintar. Ia memiliki potongan yang tepat untuk port, butang, dan sensor cap jari yang dipasang di sisi telefon pintar.

Ringan, nipis dan bergaya!

Bila dipegang, memang ringan dan terasa selesa di dalam genggaman tangan. Kepada kaki main game tu, anda memegang peranti ini dengan satu tangan dan bermain permainan.

Warna Menarik Khas Untuk Orang Muda

Huawei menawarkan Nova 7 SE 5G dalam tiga varian warna – Space Silver, Midsummer Purple dan Crush Green.  Reka bentuk kaca 3D di bahagian belakang yang menjadikannya sedikit melengkung untuk cengkaman yang selesa.

IKLAN

Kamera Dengan Resolusi Tinggi

Ini hal paling di beri perhatian! Di bahagian belakang, anda akan menemui 4 lensa kamera. Kamera utama 64MP, lensa sudut ultra lebar 8MP, lensa makro 2MP dan lensa bokeh 2MP. Enam puluh empat megapiksel adalah resolusi tertinggi yang pernah ditawarkan dalam telefon bimbit Huawei di pasaran tempatan.

Di tempat lain, kamera depan Huawei Nova 7 SE 5G dilengkapi dengan sensor 16 megapiksel yang besar dan menyokong Super Night Selfie 2.0 Huawei untuk gambar yang lebih terang dan lebih jelas dalam cahaya rendah.

Fungsi Dual-View Video Mode yang menarik

Siri HUAWEI nova 7 SE baru ini juga menyokong Dual-View Video Mode yang memanfaatkan sepenuhnya kamera depan dan belakang untuk merakam momen di kedua-dua bahagian.

Kamera belakang yang merangkumi lensa makro pula membolehkan gambar jarak dekat diambil sekali gus pengguna dapat merakam detik indah dalam kehidupan seharian.

Berikut ringkasan spesifikasi HUAWEI Nova 7 SE.

 • LCD 6,5 inci dengan paparan lubang punch, resolusi 2.400 x 1.080 (20: 9), 60Hz
  Pemproses
 • Octa-core HiSilicon Kirin 820 dengan dual-mode (SA / NSA) 5G
 • RAM 8GB
 • Storan 128GB
 • Kamera belakang Quad 64-megapixel, f / 1.8 (utama), 8-megapixel, f / 2.4 (ultra lebar), 2-megapixel, f / 2.4 (makro), 2-megapixel, f / 2.4 (kedalaman)
  Kamera hadapan 16 megapiksel, f / 2.0
 • Pengimbas cap jari (dipasang di sisi)
 • Bateri 4,000mAh dengan pengecasan pantas 40 watt
 • EMUI 10.1 berdasarkan Android 10, Perkhidmatan Mudah Alih Huawei, AppGallery
 • Warna: Space Silver, Midsummer Purple dan Crush Green