Pasti semua mempunyai masalah yang sama bagi yang mempunyai satu sahaja pengisar di rumah bukan? Setelah mengisar bahan seperti cili, kunyit, bawang dan sebagainya bau dan rasa bahan-bahan ini akan melekat di pengisar.

Jom lihat cara untuk menghilangkan bau dan rasa yang melekat di pengisar menurut halaman Mingguan Wanita.

IKLAN

Membilas Dengan Air

via Parker

Setelah anda mengisar bahan masakan, pastikan anda membilas dahulu pengisar dengan air paip. Ini kerana dapat membuang sisa bahan yang melekat di permukaan dinding pengisar anda. Tidak perlu untuk mencuci seperti mencuci pinggan, cukup sekadar membilas menggunakan air paip.

Menggunakan Tiga Bahan Cucian Yang Mudah

via Today Show

Menurut halaman Mingguan Wanita, untuk menghilangkan bau yang melekat di dalam pengisar, anda boleh menggunakan tiga bahan utama iaitu garam kasar, soda bikarbonat dan juga cecair pencuci pinggan. Pastikan soda bikarbonat yang digunakan adalah daripada soda bikarbonat yang boleh dimakan.

Mencuci Dengan Cara Mengisar

via YTimg

Campurkan 2 sudu bikarbonat, 2 sudu garam kasar, sedikit cecair pencuci dan 2 cawan air paip ke dalam pengisar. Setelah bahan ini dicampurkan semua sekali, anda hanya perlu kisar menggunakan pengisar. Pastikan semua dinding pengisar terkena dengan air bancuhan anda tadi.

Boleh Menajamkan Mata Pengisar

via YouTube

Menurut halaman Mingguan Wanita, selain dapat menghilangkan bau dan rasa bahan yang tidak diingini, garam kasar yang terdapat di dalam bahan bancuhan dapat menajamkan mata pengisar anda.

Menggunakan Bahan Bancuhan Untuk Cucian Pinggan

via YouTube

Setelah selesai mengisar dan mencuci pengisar anda, air bancuhan yang dikisar jangan dibuang. Gunakan bahan bancuhan tadi untuk mencuci pinggan mangkuk. Hasilnya anda akan mendapati pinggan mangkuk akan menjadi lebih bersih.

Selepas ini anda tidak perlu risau sekiranya mempunyai satu sahaja pengisar di rumah. Dengan mencuci dengan bersih, pengisar anda boleh digunakan untuk mengisar buah dan adunan kek.