Rakyat Malaysia boleh menarik nafas lega selepas mengeluh bil elektrik melambung tinggi. Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Dr Shamsul Anuar Nasarah hari ini telah mengumumkan satu lagi program bantuan yang dikatakan dapat membantu mengurangkan beban yang sedang dihadapi oleh rakyat Malaysia kerana bil elektrik melambung dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Di bawah program yang disebut Bantuan Prihatin Elektrik (BPE), 7.66 juta pelanggan Tenaga Nasional Berhad (TNB) domestik di Semenanjung Malaysia akan mendapat potongan harga sebanyak RM 231 untuk bil elektrik mereka. Jumlah ini bermaksud untuk menampung hingga RM 77 sebulan untuk bulan April, Mei, dan Jun 2020.

IKLAN

Dari segi kadar penggunaan, RM 77 sebulan bersamaan dengan penggunaan bulanan 300kWj. Lebih jelas lagi, pelanggan tidak perlu membayar bil elekritik jika kegunaan kurang daripada 300kWj, kerana ia percuma dibawah BPE.

Di samping itu, bagi pengguna domestik yang menggunakan elektrik di antara 601 – 900 kWj sebulan akan menikmati diskaun tambahan sebanyak 10% iaitu tambahan 8% daripada kadar diskaun sedia ada sebanyak 2% mulai bulan April 2020 hingga September 2020.

Masih keliru?

Jika anda masih keliru, lihat kami cuba permudahkan. Yang perlu anda lakukan hanyalah melihat diskaun RM 231 di dalam bil TNB anda untuk bulan Julai 2020 kerana diskaun BPE akan diberikan  automatik secara sekaligus.

Sementara itu, kerjaan juga telah menerapkan perubahan pada potongan PRIHATIN sebelumnya khusus untuk pelanggan yang menggunakan lebih dari 600kWh sebulan dari 1 April hingga 30 September 2020. Mulai sekarang, kadar diskaun mereka kini telah meningkat dari 2% menjadi 10%.

Walaupun pindaan itu baru berlaku, kadar diskaun baru masih berlaku untuk penggunaan elektrik antara April hingga Jun 2020. Oleh itu, perbezaan diskaun 8% untuk tiga bulan ini akan dikembalikan kepada pelanggan.

Semasa sidang media hari ini, Dr Shamsul menyatakan bahawa bantuan baru yang diberikan oleh BPE menanggung kos keseluruhan sebanyak RM 942 juta dan seterusnya telah meningkatkan jumlah potongan untuk bulan April hingga September 2020 oleh PRIHATIN sebanyak RM 2.2 bilion. Menteri itu juga menyatakan bahawa potongan elektrik PRIHATIN dibiayai oleh kerajaan melalui Kumpulan Wang Industri Elektrik, Kementerian Kewangan, dan TNB sendiri.

Jadi ada kemungkinan besar bil TNB anda pada bulan Julai 2020 akan kelihatan jauh berbeza dengan bil yang anda terima pada bulan Jun 2020. Untuk lebih lanjut boleh ke pautan ini.