Justin Bieber telah dituduh melakukan pelecehan seksual terhadap dua wanita dalam dua kejadian yang berbeza. Kejadian itu berlaku sebelum Justin mengahwini Hailey Baldwin, iaitu sekitar tahun 2014 dan 2015 yang lalu.

Dilaporkan dari People pada hari Isnin (22/6), tuduhan tersebut pertama kali muncul dari seorang pengguna Twitter dengan nama Danielle. Wanita itu mendakwa kejadian gangguan seksual berlaku di Four Seasons Hotel pada 9 Mac 2014, tepat ketika Justin berada di Houston, Texas, bersama kekasihnya, Selena Gomez.

IKLAN

Dalam kenyataannya, Danielle memberitahu bahawa Justin pertama kali menghampirinya di sebuah acara yang diadakan oleh pengurusnya, iaitu Scooter Braun di Banger’s Sausage House dan Beer Garden, di Austin. Danielle juga mengatakan bahawa Justin mengugut supaya tidak membuka mulut kerana takut akan dikenakan tindakan undang-undang.

Tambahnya lagi, Danielle mengatakan bahawa asalnya hanya ciuman kecil di antara mereka kemudian berubah menjadi lebih intim. Danielle kemudian memberitahu Justin melakukan aksi itu terlalu jauh sehingga memaksa hingga akhirnya dia diperkosa.

Tuduhan kedua datang dari seorang wanita yang dikenali sebagai Kadi. Dia juga menuduh Justin merogolnya pada Mei 2015. Dia mendakwa bahawa kejadian itu berlaku setelah dia dijemput ke bilik Justin di Langham Hotel di New York City.

Pada mulanya, Kadi mengatakan bahawa Justin mempelawa ke tempat tidur dan duduk di atasnya. Justin kemudiannya memperkosa Kadi. Namun, Kadi mengaku telah menendang alat kelamin Justin, sebelum akhirnya segera berlari keluar dari bilik hotel.

Kadi juga mengakui bahawa dia telah mendedahkan kejadian ini pada tahun 2017 di Twitter. Tetapi dia segera menghapus muat naik itu karena dia mengaku diserang oleh Beliebers (istilah untuk peminat Justin Bieber).

Sehingga saat ini nama Justin Bieber dan Selena Gomez menjadi trending di media sosial Twitter kerana isu ini.

IKLAN

Justin Menafikan Dan Tunjuk Bukti

Sementara itu, Justin dilihat menafikan tuduhan tersebut dengan memberikan bukti di Twitter. Penyanyi lagu Love Yourself ini mengakui bahawa penjelasan ini telah mendapat persetujuan daripada isteri dan pengurusnya untuk menyatakan kebenaran.

Justin menegaskan bahawa dia tidak menginap di hotel Four Season seperti yang dijelaskan dalam tuduhan itu. Justin mengatakan bahawa tuduhan itu tidak benar dan sama sekali salah.