Mencari tempat glamping terbaik di Malaysia adalah mudah dengan adanya banyak tempat percutian semula jadi yang terletak dalam jarak yang dekat dengan Kuala Lumpur.

Sekiranya anda masih buntu mengenai lokasi glamping yang sesuai, di sini kami senaraikan 7 lokasi menarik untuk anda yang sukakan aktiviti berbentuk glamping.

IKLAN

1Sailor’s Rest Resort, Pahang

via Jelajah Maya

Sailor Rest yang terletak di Bentong ini menawarkan pelbagai jenis penginapan dan yang paling unik adalah Boathouse dan khemah glamping. Boathouse merupakan sebuah ruangan di atas kapal yang menyediakan kemudahan seperti ruang tamu, bilik air, bilik tidur dan ruang yang agak luas.

Tetapi sekiranya anda sukakan alam semulajadi, pilihan khemah glamping adalah yang terbaik. Khemah di sini dilengkapi tilam dan bantal yang selesa dan kemudahan yang lain.

2Kanopi Villa, Pahang

via Fave

Di Kanopi Villa anda boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti berbasikal di sekitar kawasan glamping atau pergi memancing ikan di kolam peribadi. Khemah yang selesa ini dilengkapi dengan beberapa tilam, kipas angin dan dua kerusi yang selesa yang boleh memuatkan sehingga enam orang.

3Time Capsule Retreat, Pahang

via Ticket2u

Time Capsule Retreat terletak di tengah-tengah Bandar Sungai Lembing di Kuantan, Pahang. Apa yang membezakan Time Capsule Retreat dengan yang lain adalah “bilik kapsul” yang berbentuk bulat.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan adalah dengan menerokai Muzium Sungai Lembing atau menikmati pemandangan Air Terjun Pelangi yang sangat menakjubkan.

4Caravan Serai, Pahang

via Air Asia Go

Caravan Serai terletak di daerah Bentong yang sangat tenang kerana dikelilingi oleh sungai, kebun buah, pemandangan bukit yang menakjubkan dan hutan yang rimbun.

Khemah di sini semuanya dilengkapi dengan tempat tidur mewah, penghawa dingin dan bilik mandi. Untuk anda yang sukakan aktiviti lasak, anda boleh mencuba ATV yang disediakan.

5Tadom Hill Resorts, Selangor

via Tadom Hill Resort

Tadom Hill Resorts hanya 15 minit dari KLIA dan di sini terdapat 6 jenis tempat penginapan untuk dipilih. Yang pasti setiap penginapan mempunyai keunikan yang tersendiri. Pelbagai jenis aktiviti yang boleh dilakukan dan kawasan ini sangat sinonim dengan aktiviti rekreasi air.

6Gopeng Glamping Park, Perak

via Jelajah Maya

Jika anda yang inginkan suasana yang tenang dan relak bersama rakan, Gopeng Glamping Park adalah pilihan yang tepat. Di sini anda akan menginap di dalam khemah yang luas dan selesa dan boleh mengadakan aktiviti camp fire dan BBQ pada sebelah malamnya.

7Glamz di Genting, Pahang

via YouTube

Dikelilingi oleh cuaca yang sejuk dan suasana alam yang tenang, pasti membuat anda lupakan sebentar kesibukkan di bandar. Tidak seperti kebanyakan laman glamping yang lain, setiap bilik dilengkapi dengan tandas peribadi dan jika anda memilih bilik VIP, terdapat jakuzi peribadi di halaman belakang anda.

Jadi apa tunggu lagi, jom terokai Malaysia dengan cara glamping yang pasti buat anda rasa tenang dan rilek.