Syahdunya Alunan Surah Al-Fatihah Di Muzik Video Shawn Mendes

3.0K

Ada yang masih ingat bahawa pada tahun 2015 seorang pemuda membuat jam digital yang dipasang dari rumah untuk kerja sekolahnya. Jam itu disalah anggap sebagai bom, jadi budak itu ditahan oleh polis.

Ya, dia adalah Ahmed Mohamed, seorang pemuda yang tiba-tiba menjadi viral atas tuduhan seorang guru Bahasa Inggeris di Irving High School, Texas, Amerika Syarikat.

Ahmed kini berusia 19 tahun dan dia adalah seorang pemuda yang berpengaruh kerana kemampuannya untuk menggegarkan dunia.

IKLAN

Siapa sangka, Ahmed Mohamed muncul lagi dalam klip video berjudul “Youth” dengan kerjasama Shawn Mendes dan Khalid. Walaupun Muzik Video sudah lama diterbitkan di laman Youtube, namun ramai yang tidak perasan penampilan istimewa remaja ini.

Surah Al-Fatihah Dialunkan Penuh Pada Minit  ke 7.00

Youtube- Shawn Mendes – Youth ft. Khalid
Youtube- Shawn Mendes – Youth ft. Khalid

Lebih menarik, kita dapat mendengar surah Al-Fatihah dialunkan secara penuh dalam klip video ini. Bacaan itu muncul pada minit ke 7.00 bersama wajah Ahmed Mohamed yang menunaikan solat di berlatar belakangnya kota New York. Dia juga menunjukkan karya “jam digital” yang telah menjadi viral.

Selain Ahmed, terdapat ramai anak muda dan remaja yang terlibat di dalamnya. Masing-masing memiliki bakat dan minat yang cemerlang seperti gusti, berdebat, bermain piano atau menari balet.

Video ini seolah-olah menunjukkan betapa hebatnya orang muda yang diberi kuasa sehingga mereka layak menjadi perhatian.