Apple secara rasmi memperkenalkan sistem operasi generasi terbarunya, iOS 14, menerusi acara tahunan Worldwide Developers Conference (WWDC) 2020 pada hari Selasa (23/6/2020) awal semalam.

Kehadiran iOS 14 secara automatik membawa  beberapa ciri dan penambahbaikan baru yang sebelumnya tidak dimiliki oleh iOS 13. Tetapi antara penambahbaikan yang ada pada iOS 14, yang telah lama wujud pada sistem operasi Android. Nak tahu apa ciri-ciri tersebut?

Berikut adalah senarai ciri baru iOS 14 yang sebelumnya dimiliki oleh Android, seperti yang diringkaskan oleh Murai MY dari Cnet.

IKLAN

1Translate

Via CNet

Translate tentu tidak asing lagi bagi pengguna Android dan Google. Telah hadir selama 14 tahun, aplikasi yang dibuat oleh Google ini dapat menterjemahkan sembang dalam lapan bahasa dalam real-time. Kini, pengguna iOS 14 sudah dapat menikmati kemudahan yang serupa. Ciri Terjemahan yang ada di iOS 14 bahkan mampu menterjemahkan 11 bahasa dalam real-time termasuk Bahasa Inggeris, Mandarin, Perancis, Jerman, dan Korea.

2Widget

Untuk pertama kalinya, Apple memutuskan untuk mengikuti jejak Android, dengan menghadirkan Widget di layar utama iPhone. Widget boleh didapati dengan menggeser skrin ke kiri di skrin utama.

Dengan ciri ini, pengguna iOS 14 dapat melihat ramalan cuaca, jam penggera dan pelbagai menu lain melalui skrin utama. Sebaliknya, ciri Widget bahkan ada di Google Android sejak 2008.

3App Clips

Via CNet

Ciri ini adalah kemas kini kecil tetapi cukup berguna. Pendek kata, App Clips dapat memudahkan pengguna dalam melakukan transaksi pembayaran. App Clips telah dilengkapi dengan ciri NFC dan QR Code, sehingga pengguna dapat memanfaatkan fitur ini untuk melakukan kegiatan seperti membayar tempat parkir.

Kod pada App Clips juga dapat dikongsi melalui aplikasi pesanan Mesej. Pada tahun 2016, Google melancarkan Instant Apps, yang menawarkan kelebihan serupa. Aplikasi ini dapat berkongsi kod URL, jadi pengguna tidak perlu lagi memuat turun aplikasi untuk melakukan transaksi tertentu.

4App Library

Aplikasi Library  dikatakan serupa dengan aplikasi App Drawer yang sebelumnya dimiliki oleh Android. Aplikasi Library berfungsi untuk mengelompokkan aplikasi ke dalam kategori tertentu secara automatik, seperti baru-baru ini ditambahkan ke aplikasi baru yang dipasang, media sosial, hiburan, dan sebagainya. Melalui ciri ini, pengguna iOS 14 kini dapat menyembunyikan aplikasi yang dipaparkan di skrin utama mereka.

5Apple Maps Cycling Directions

Via CNet

Selain menyediakan laluan untuk penunggang motosikal, kenderaan bermotor dan pejalan kaki, aplikasi Maps kini juga menyediakan laluan khas untuk penunggang basikal. Maps kini dapat memberikan pelbagai maklumat berguna seperti ketinggian laluan, keadaan kesesakan lalu lintas dan ketersediaan tangga di sepanjang laluan yang diambil.

Selain hadir di iOS 14, ciri ini juga tersedia di WatchOS 7 untuk wearable Apple Watch. Kembali 10 tahun yang lalu, Google telah menawarkan ciri serupa. Perbezaannya adalah, Google tidak memberikan perincian mengenai ketersediaan tangga.

6Picture-in-Picture

Setelah sebelumnya muncul di iPad, fitur Picture-in-Picture (PiP) kini muncul pertama kali di iOS 14. Fungsi ini membolehkan pengguna menonton video, sambil videochat di layar kecil sambil membuka aplikasi lain di telefon. Padahal ciri Picture-in-Picture bukanlah perkara baru bagi pengguna Android. Tetapi tidak seperti iOS 14, apabila video dialihkan, audio akan hilang secara automatik atau tidak dapat didengar.

7Wind Down Mode

Via CNet

Yang terakhir, ada Wind Down Mode yang berfungsi untuk membantu pengguna ketika mereka bersiap untuk tidur. Dengan Wind Down Mode, pengguna dapat mengatur waktu tidur dan bangun, dan meletakkan mod “Do Not Disturb” di telefon bimbit.

Walaupun sebelumnya telah membawakan fitur serupa, tetapi Android tidak mempunyai pelbagai kandungan tambahan seperti pilihan meditasi atau muzik yang menenangkan yang ada di iOS 14.

IKLAN