Kerajaan mencadangkan supaya rakyat Malaysia membantu meningkatkan ekonomi negara. Salah satunya adalah dengan menyokong sektor pelancongan yang terdapat di negara kita.

Untuk anda yang sudah lama ingin melancong, halaman Journohq ada kongsikan beberapa tips untuk menjadi pelancong di tempat sendiri.

IKLAN

Menempah Hotel Untuk Satu Atau Dua Malam

via Hotel Speak

Walaupun hanya untuk hujung minggu, tidak salah sekiranya anda menempah hotel yang terdapat di sekitar kawasan anda. Ini kerana hotel merupakan perkara pertama yang difikirkan sekiranya melancong.

Cuba jadikan tempahan ini seolah-olah realistik dengan membuat penempahan awal dan persediaan seperti mana anda melancong di luar dari kawasan.

Menggunakan Pengangkutan Awam

via Our Auckland

Salah satu aktiviti pelancong adalah dengan menggunakan pengangkutan awam yang terdapat di kawasan yang didiami. Inilah masa yang sesuai untuk anda mencuba menggunakan kemudahan pengangkutan awam dengan sepenuhnya.

Menurut halaman Journohq, sebaiknya rancanglah perjalanan seperti mana anda merancang perjalanan ketika melancong di luar kawasan.

Melawat Kawasan Tumpuan Pelancong

via Asia Web

Pernahkah anda terfikir mengapa pelancong sering ke tempat anda? Rata-rata daripada kita sering menyatakan bahawa tiada yang menarik di kawasan sendiri. Untuk kali ini, cuba anda lihat kembali tempat-tempat yang menjadi tarikan para pelancong dan cuba untuk menerokai dan merasai sendiri keunikan kawasan tarikan ini.

Mengambil Gambar Kemana Saja Destinasi Anda

via Healthy Travel Blog

Jika kita tengok kembali, kebanyakkan kita akan merakam setiap moment penting ketika melancong di luar. Ini kerana kita tidak mahu terlepas moment yang menarik dan situasi yang dirakam merupakan situasi baru untuk kita.

Untuk anda yang ingin melancong di kawasan sendiri, cuba untuk merakam setiap moment dan ambillah gambar di setiap kawasan tarikan yang dikungjungi.

Mencuba Restoran Baru

via Rewards Network

Pasti anda mempunyai restoran kegemaran di kawasan sendiri bukan? Kali ini, cuba untuk mengubah selera anda dengan mencuba retoran dan kedai makan yang belum pernah anda cuba. Menurut halaman Journohq, perkara ini akan memberikan lagi kelainan di dalam aktiviti melancong anda.

Jadi untuk anda yang rindukan travel, boleh cuba untuk menjadi pelancong di tempat sendiri.