Ketuhar sudah menjadi barang wajib yang perlu ada di setiap rumah. Tetapi ramai di antara kita masih gagal untuk mengetahui cara menggunakan suhu ketuhar yang betul. Berikut adalah fungsi dan tip penggunaan suhu ketuhar yang perlu anda tahu.

Fungsi Suhu Atas Dan Bawah

via King Arthur

Penggunaan suhu atas dan bawah sangat sesuai untuk membakar semua jenis kek, biskut, pastry dan roti.

Untuk anda yang ingin membakar kek yang agak besar, disarankan untuk meletakkan kek berada di rak yang paling bawah untuk mengelakkan bahagian atas kek terbakar. Tetapi jika membakar roti dan pastry, lebih sesuai jika kita meletakkannya di rak tengah sahaja.

IKLAN

Fungsi Suhu Atas

via Epicurious

Ramai yang keliru apabila melihat fungsi ini. Kebanyakkan daripada kita menyangkakan bahawa suhu atas sesuai untuk membakar kek seperti kek lapis.

Sebenarnya suhu atas ini lebih sesuai digunakan apabila hendak membakar kek keju. Jika anda menggunakan suhu ini untuk membakar kek lapis, kek lapis akan menjadi terlalu kering dan adakalanya garing.

Fungsi Suhu Bawah

via Taste of Home

Fungsi suhu bawah ini cukup sesuai untuk anda yang mahu menggaringkan roti yang berinti seperti pizza. Adakalanya, inti piza sudah masak tetapi bahagian bawah roti masih kurang garing atau lembab. Di sinilah kita menggunakan fungsi suhu bawah untuk memasakkan roti tanpa mengeringkan di bahagian atas roti mahupun piza.

Fungsi Panggang

via The Spoon

Antara fungsi utama grill atau memanggang adalah ketika membakar kek lapis. Dengan menggunakan fungsi ini, setiap lapisan kek lapis pasti menjadi dengan cantik dan tidak menjadi kering. Selain itu, api grill ini juga cukup sesuai jika kita ingin mengaringkan hanya bahagian atas ayam atau daging dalam tempoh yang singkat.

Fungsi Suntikan Wap

via Engadget

Tidak kesemua ketuhar ada fungsi ini. Fungsi ini cukup sesuai jika anda ingin membakar sesetengah jenis roti seperti roti perancis . Ianya akan menggaringkan dan meranggupkan pemukaan roti itu dan menjadikan dalam roti lembut dan gebu.

Jadi untuk anda yang baru berjinak untuk membakar, amalkan tip ini untuk memastikan makanan anda terhasil dengan baiknya.