Pernikahan adalah perkara yang paling indah untuk disaksikan dan menjadi sebahagian daripada kehidupan. Ijab dan qabul yang menghalalkan antara lelaki dan perempuan. Perkahwinan juga menjadi acara yang paling penting bagi orang yang menikahi pasangan yang dicintai dalam hidup mereka.

Ada begitu banyak agama di dunia, begitu juga dengan ritual perkahwinan yang berbeza. Ada perkahwinan yang kelihatan logik, tetapi ada juga yang pelik.

Berikut adalah beberapa jenis perkahwinan dari pelbagai negara. Menurut anda, mana yang paling unik?

IKLAN
6
via Shadibox

India

Pada hari perkahwinan, upacara ‘Joota Chupai’ dilakukan dimana saudara sebelah pengantin perempuan memakai kasut pengantin lelaki dan menuntut tebusan daripadanya untuk mendapatkan kembali kasutnya. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengikat kedua belah keluarga dan menjadikan majlis perkahwinan lebih menyeronokkan.

5
via cooking with sheridan

Norwegia

Tradisi perkahwinan orang Norway terdiri daripada dengan mempersembahkan acara menjulang kransekake atau ‘ring cake’ yang berbentuk seperti cincin. Keindahan ritual ini ialah botol anggur yang diletakkan di tengah-tengah lubang kek. Tetamu boleh minum dan memakannya.

4
via Impressio

Jepun

Seorang pengantin wanita Jepun merayakan upacara ‘Shinto’ pada hari perkahwinannya dimana dia memakai pakaian serba putih dari hujung kepala sehingga ke kaki serta wajah pengantin juga harus disolek putih dengan kimono yang dipakai serta dilengkapkan dengan tudung yang disebut ‘Tsunokushi’.

3
via unitisca.com

Yunani

Pengiring pengantin perempuan menjadi tukang gunting rambut dan mencukur wajah pengantin lelaki Yunani. Setelah pengantin lelaki siap dicukur, ibu mertuanya akan memberi makan madu dan badam.

2
via Site title

Jerman

Pengantin perlu membersihkan timbunan piring porselin yang telah dipecahkan oleh para tetamu. Acara ini dipercayai akan mengusir roh jahat dan pasangan akan bahagia selamanya.

1
via Weigert images

Perancis

Pengantin perancis diminta untuk memakan sisa makanan, coklat atau minuman keras yang beralaskan mangkuk tandas selepas majlis perkahwinan mereka. Dipercayai bahawa ritual ini akan membuatkan mereka lebih bertenaga dan kuat sebelum malam perkahwinan mereka dan akan membawa tuah.