Petai menjadi kegemaran kepada semua rakyat Malaysia. Ada di antara kita yang mengemarkan petai, tetapi disebabkan petai mengeluarkan bau yang agak busuk, maka sesetengah daripadanya cuba untuk elak daripada memakan petai.

Menurut halaman Mingguan Wanita, dengan mengunyah terung dapat menghilangkan bau busuk petai yang melekat di dalam mulut.

IKLAN

Petai Mengandungi Kompaun Sulfur

via Health Portal

Pasti ada yang pelik dari mana datangnya bau busuk ketika memakan petai. Menurut TECHSemut.com, petai mengandungi kompaun sulfur yang menyumbang kepada bau yang kurang enak.

Kompaun mengandungi sulfur ini samaada akan dimetabolismakan dalam tubuh atau dikeluarkan begitu sahaja dari tubuh kedalam urin dan menghasilkan bauan yang kurang menyenangkan.

Potong Terung Mentah Sebesar 1-2 cm

via FWD Life

Bagi anda yang mahu menghilangkan bau busuk mulut selepas makan petai, caranya adalah dengan menggunakan terung mentah. Potong terung mentah sebesar 1-2 cm. Sebaiknya potonglah mengikut bite size supaya mudah untuk anda mengunyah nanti.

Mengunyah Terung Mentah

via Pinimg

Setelah terung dipotong mengikut saiz yang dikehendaki, anda boleh terus mengunyah terung mentah dalam masa satu minit. Wajib untuk mengunyah dalam masa satu minit atau ke atas supaya bau busuk petai dapat meresap ke terung. Kunyahlah seperti memakan chewing gum.

Sebaiknya Membuang Setelah Dikunyah

via YouTube

Setelah selesai mengunyah terung, sebaiknya anda terus membuang isi yang dikunyah tersebut. Menurut halaman Mingguan Wanita, terung mentah mempunyai solonin yang akan menyebabkan keracunan dan kembung perut. Tetapi jika perut anda tahan, terpulang kepada anda.

Terung Boleh Mengurangkan Bau Tandas

via Beritategar

Bukan sahaja menghilangkan bau mulut, terung juga berfungsi untuk menghilangkan bau busuk di tandas. Dengan menggunakan terung mentah yang tidak digunakan, anda hanya meletakkan terung yang dipotong di dalam tandas dan ini akan menghilangkan bau busuk tandas.

Jadi selepas ini jangan malu untuk memakan petai kerana khuathir dengan bau yang akan terhasil daripada mulut anda. Amalkan mengunyah terung, masalah ini dapat diatasi dengan jayanya.