Menerusi kenyataan media yang dihantar oleh firma guaman Tetuan Nurul Hafidzah and Associates, Advocates and Solicitors kepada pihak Murai.my semalam, pelakon Amyza Aznan dan peguamnya didakwa telah melanggar etika guaman.

Paksa Serahan Saman Dilakukan Hadapan Media 

Gambar : Instagram Zarina Anjoulie

Ini berikutan pihak firma tersebut telah menerima kedatangan mengejut tanpa sebarang temujanji dari Amyza dan peguamnya. Difahamkan, ketika itu rakan Kongsi Utama, Nurul Hafidzah Hassan juga tiada di pejabat. Kedatangan tersebut adalah bertujuan memaksa serahan saman dilakukan di hadapan wakil media bagi kes saman fitnah anak guamnnya, Zarina Anjoulie.

IKLAN

“Kehadiran mengejut bersama pihak media mengundang kesangsian pihak firma kami. Firma Tetuan Nurul Hafidzah and Associates memaklumkan bahawa prosedur penyerahan saman tersebut telah dipenuhi mengikut kaedah mahkamah.

Oleh kerana defendan Amyza Aznan diwakili peguam, urusan penyerahan perlu dilakukan secara teratur. Peguam defendan Amyza Aznan perlu secara rasmi berhubung dengan firma kami dan memaklumkan mengenai perwakilan untuk dimaklumkan kepada mahkamah. Bagaimanapun, peguam beliau tidak pernah menulis kepada pihak firma kami
tentang lantikannya”

Hadir Di Hadapan Pejabat 

Gambar : Instagram Amyza Adnan

Ketika itu, Amyza bersama peguamnya Mohammad Nasser Yusof dan Mohamad Fauzi Abd Samad telah hadir di hadapan pejabat Nurul Hafidzah and Associates, Advocates and Solicitors di Shah, Alam Selangor bagi menghantar surat tuntutan tersebut.

Nurul Hafidzah Hassan.

Sebelum ini, Amyza telah menuntut sebanyak RM5 juta kepada peguam Zarina kerana telah mengeluarkan kenyataan berunsurkan fitnah kepada pihak media.

“Pihak firma kami juga akan menulis surat kepada mahkamah berkenaan kejadian defendan Amyza Aznan bersama dengan pihak media dan dari segi etika guaman, perbuatan peguam defendan Amyza Aznan boleh diadukan ke Badan Peguam Malaysia. Ini merupakan kali pertama firma kami berhadapan dengan pihak defendan dan peguam yang pergi ke premis peguam lain untuk menerima saman bersama media.

Insiden sebegini, di antara peguam, boleh dielak dan telah menjadi pemahaman industri guaman mengenai tatacara berhubung sesama peguam dan etika berurusan adalah penting bagi profesion terhormat ini” katanya

Menurut tetuan Nurul Hafidzah, kesemua kertas kausa telah dihantar kepada defendan Amyza pada 24 dan 26 April, 2020 dan serahan notis akan dihantar pada 2 Jun, 2020 mengikut prosedur undang- undang.