Ramai yang berpendapat bahawa mendaki memerlukan tenaga yang banyak. Tetapi sedarkah anda bahawa terdapat beberapa lokasi pendakian di Malaysia yang mudah malah menjanjikan pemandangan yang pasti memukau.

Berikut adalah 5 lokasi pendakian yang pasti menjanjikan pemandangan yang menarik untuk anda yang bergelar beginner.

1Gunung Pulai, Johor

via Travelled Path

Gunung Pulai seringkali menjadi pilihan para pendaki yang baru berjinak-jinak dalam dunia pendakian. Di sini anda akan terpegun dengan keindahan sepanjang menuju ke puncak di mana anda akan disajikan dengan air terjun dan deruan sungai sepanjang perjalanan anda.

2Bukit Panorama, Pahang

via Live Openly

Bagi anda yang suka melihat sunrise, Bukit Panorama adalah pilihan terbaik. Pendakian yang mengambil masa kurang dari sejam ini ada menyediakan kawasan rehat bagi yang ingin berehat sebentar sepanjang perjalanan. Untuk anda yang ingin melihat sunrise, sebaiknya anda memulakan pendakian seawal 5:30 pagi.

3Hutan Mossy, Pahang

via Travel Way

Suhu yang sejuk dan lembab di Cameron Highlands telah menghasilkan pembetukkan lumut sepanjang hutan. Menariknya di sini, anda dapat merasakan pengalaman pendakian yang cukup berbeza di mana anda dapat melihat kesuburan lumut yang menghijau dan kabus sepanjang pendakian.

4Gunung Baling, Kedah

via Says

Ada yang mengatakan bahawa Gunung Baling kelihatan seperti lokasi pemandangan di dalam filem Lord of the Rings. Sekiranya anda merupakan beginner, disarankan untuk pergi dengan pendaki yang berpengalaman kerana pada mula pendakian, laluan di sini agak curam. Tatapi percayalah, hasilnya nanti pasti memuaskan.

IKLAN

5Bukit Broga, Selangor

via Flickr

Untuk anda yang berada di Kuala Lumpur, Bukit Broga merupakan pilihan yang tepat untuk mendapatkan udara segar. Di sini para pendaki dijanjikan pemandangan yang subur menghijau. Bukit Broga juga merupakan pilihan pendaki yang ingin melihat sunrise.

Jadi untuk anda yang baru berjinak-jinak dalam pendakian dan mahu melihat pemandangan indah dari atas bukit, senarai di atas adalah pilihan yang tepat untuk anda.