5 Lokasi Pendakian Mudah Yang Menjanjikan Pemandangan Memukau

Mesti Baca

Nazmi Nordin Kongsi Pengalaman & Kesan Disuntik 2 Kali Vaksin

Sejak pengumuman kerajaan mengenai pemberian vaksin COVID-19 kepada seluruh rakyat Malaysia, pelbagai reaksi telah diberikan oleh mereka. Dr Nazmi Antara...

Patutlah Cantik! Selain Neelofa 10 Artis Wanita Ini Berdarah Kacukan

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa di Malaysia sebenarnya ramai artis wanita yang berdarah kacukan atau campuran dan kebanyakannya...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Ramai yang berpendapat bahawa mendaki memerlukan tenaga yang banyak. Tetapi sedarkah anda bahawa terdapat beberapa lokasi pendakian di Malaysia yang mudah malah menjanjikan pemandangan yang pasti memukau.

Berikut adalah 5 lokasi pendakian yang pasti menjanjikan pemandangan yang menarik untuk anda yang bergelar beginner.

Gunung Pulai, Johor

via Travelled Path

Gunung Pulai seringkali menjadi pilihan para pendaki yang baru berjinak-jinak dalam dunia pendakian. Di sini anda akan terpegun dengan keindahan sepanjang menuju ke puncak di mana anda akan disajikan dengan air terjun dan deruan sungai sepanjang perjalanan anda.

Bukit Panorama, Pahang

via Live Openly

Bagi anda yang suka melihat sunrise, Bukit Panorama adalah pilihan terbaik. Pendakian yang mengambil masa kurang dari sejam ini ada menyediakan kawasan rehat bagi yang ingin berehat sebentar sepanjang perjalanan. Untuk anda yang ingin melihat sunrise, sebaiknya anda memulakan pendakian seawal 5:30 pagi.

Hutan Mossy, Pahang

via Travel Way

Suhu yang sejuk dan lembab di Cameron Highlands telah menghasilkan pembetukkan lumut sepanjang hutan. Menariknya di sini, anda dapat merasakan pengalaman pendakian yang cukup berbeza di mana anda dapat melihat kesuburan lumut yang menghijau dan kabus sepanjang pendakian.

Gunung Baling, Kedah

via Says

Ada yang mengatakan bahawa Gunung Baling kelihatan seperti lokasi pemandangan di dalam filem Lord of the Rings. Sekiranya anda merupakan beginner, disarankan untuk pergi dengan pendaki yang berpengalaman kerana pada mula pendakian, laluan di sini agak curam. Tatapi percayalah, hasilnya nanti pasti memuaskan.

Bukit Broga, Selangor

via Flickr

Untuk anda yang berada di Kuala Lumpur, Bukit Broga merupakan pilihan yang tepat untuk mendapatkan udara segar. Di sini para pendaki dijanjikan pemandangan yang subur menghijau. Bukit Broga juga merupakan pilihan pendaki yang ingin melihat sunrise.

Jadi untuk anda yang baru berjinak-jinak dalam pendakian dan mahu melihat pemandangan indah dari atas bukit, senarai di atas adalah pilihan yang tepat untuk anda.

 

Terkini

Selain Nicholas Saputra, 4 Selebriti Kacak Indonesia Ini Memiliki Kemahiran Dalam Fotografi

Kebanyakkan daripada selebriti mempunyai hobi mereka sendiri selain daripada berlakon ataupun menyanyi. Menurut Fimela.com, berikut merupakan 5 selebriti Indonesia...

Artikel Berkaitan