Walaupun masih di ancam wabak COVID-19 dengan kes yang tinggi, nampaknya Indonesia telah melakukan banyak kelonggaran untuk berhibur.

Menurut laporan dari CNN Indonesia, Persatuan Pengurusan Pawagam Seluruh Indonesia (GPBSI) bersetuju untuk pawagam kembali beroperasi bermula pada hari Rabu, 29 Julai 2020 di seluruh Indonesia.

GPBSI merangkumi rangkaian pawagam Cinema XXI, CGV, Cinepolis, Dakota Cinema, Platinum dan New Star Cineplex. Perjanjian untuk dibuka semula adalah berdasarkan keputusan Menteri Kesihatan Indonesia.

IKLAN

Mereka memerlukan dua hingga tiga minggu untuk menyusun protokol kesihatan setelah panggung wayang diizinkan untuk dibuka kembali secara serentak di seluruh Indonesia.

Perkara pertama yang akan dilakukan adalah menyediakan bahan komunikasi dan sosialisasi penggunaan protokol normal baru di persekitaran pawagam. Kemudian seterusnya adalah proses pendidikan untuk semua pekerja yang berkaitan.

Kes Positif COVID-19 Tertinggi Di Asia Tenggara

Kes positif COVID-19 di Indonesia terus meningkat kepada 66,626 kes, selepas terdapat 1,268 lagi kes baharu direkodkan dalam tempoh 24 jam, pada 8 Julai 2020. Ia sekali gus menjadikan negara itu paling teruk terkesan di Asia Tenggara.