Sejak akhir-akhir ini, banyak restoran dan kafe mengenakan caj yang mahal untuk menghantar makanan mereka kepada pengguna. Maklumlah, sekarang ini ramai yang lebih gemar makanan dihantar terus ke rumah atau pejabat lagi-lagi musim PKP ni.

Tetapi, harga caj penghantaran kadang-kadang tak masuk akal! Ada pelanggan sampai perlu membayar lebih dari harga makan atau minuman untuk setiap pembelian.

IKLAN

Sedar akan masalah ini kepada pelanggan, sebuah platform terbaru bernama EATLOKAL (www.eatlokal.com) mampu memberi solusi yang baik kepada orang ramai di seluruh kawasan Lembah Klang.

Selain menawarkan caj penghantaran yang berpatutan, platform ini membolehkan pelanggan dapat memberi sokongan kepada peniaga tempatan.

Untuk permulaan, EATLOKAL menawarkan perkhidmatan untuk restoran dan pengguna dalam jarak 5 km antara satu sama lain. Perkhidmatan ini akan meningkatkan jangkauan liputannya, pilihan restoran, dan penawaran makanan dalam beberapa bulan mendatang.

EATLOKAL akan mengenakan bayaran kepada restoran yang diluluskan dengan komisen terhadap penjualan hanya 10% untuk tempoh pelancaran sebagai sebahagian daripada usaha untuk membantu perniagaan ini bangkit kembali.

W1 Dining & Cocktails

Perkhidmatan ini kini tersedia di Petaling Jaya, Kuala Lumpur, Bangsar, Damansara, Hartamas, Mont Kiara, Tropicana, Bandar Utama, Taman Tun Dr Ismail, Sunway, Subang Jaya, USJ, dan sekitarnya. Antara Restoran yang boleh didapati seperti YMT Healthy Vegetarian, W1 Dining & Cocktails, Concubine KL, Asian Rice Pot, The Locker & Loft and The Accidental Bakers. 

Pengguna boleh memeriksa ketersediaan perkhidmatan di lokasi mereka melalui laman web EATLOKAL di www.eatlokal.com; atau pada aplikasi iOS dan Android yang terdapat di Apple App Store dan Google Play Store mulai hari ini.