Sayur peria mempunyai pelbagai khasiat. Ada yang mengatakan dengan memakan sayur peria, ianya dapat mengatasi masalh tekanan darah tinggi dan mengurangkan kandungan gula dalam darah.

Ramai yang tidak mahu memakan peria kerana rasanya yang pahit dan mengangu selere makan. Berikut adalah cara untuk hilangkan pahit peria bagi yang ingin mencuba memakannya.

Menggunakan Dua Bahan Yang Mudah

via Lark

Bagi anda yang ingin menghilangkan pahit peria, antara bahan yang boleh digunakan untuk menghilangkan pahit ini adalah menggunakan garam dan air. Garam mempunyai sifat yang dapat meresap kelembapan dan cecair di dalam sayur.

Basuh Dan Potong Mengikut Saiz Masakan

via 1caramenawan

Sebelum memasak, basuh terlebih dahulu peria dengan bersih untuk menghilangkan kotoran yang melekat di permukaan peria. Setelah itu, potong mengikut saiz yang dikehendaki.

Merendam Peria Di Dalam Air Berisi Garam Halus

via Flavour Boulevard

Setelah selesai memotong, sediakan air di dalam bekas dan letakkan beberapa sudu garam halus. Masukkan peria yang dipotong dan rendam untuk sekurang-kuranya 30 minit. Pastikan semua peria tenggelam di dalam air rendaman tersebut.

Bilas Menggunakan Air Bersih

via Republika

Setelah selesai merendam, bilas sekali lagi peria dengan menggunakan air bersih untuk menghilangkan rasa masin garam. Sejat dan toskan peria dan kemudian anda boleh memasak mengukit resepi anda.

Jadi untuk anda yang ingin mencuba memasak peria, anda boleh amalkan cara di atas. Rasa pahit peria pasti berkurangan.

IKLAN