Muzium Terengganu ataupun dikenali sebagai Muzium Losong telah diiktiraf sebagai salah satu muzium yang terbesar di Asia Tenggara dan merupakan muzium yang terbesar dan tercantik di Malaysia.

Untuk anda yang sukakan melihat barangan sejarah, jom kita intai kenapa muzium ini patut dijadikan pilihan anda.

IKLAN

Berkeluasan Seluas 23 Hektar

via Terengganu State Muzium

Menurut halaman Terengganu State Museum, secara keseluruhan muzium ini berkeluasan seluas 23 hektar dan sekaligus menempatkan muzium ini sebagai antara muzium yang terbesar di Asia Tenggara dan terbesar di Malaysia.

Mempunyai 5 Buah Rumah Tradisional Yang Berusia Lebih 100 Tahun

via Libur

Menariknya di sini, kesemua rumah tradisional yang tersergam bukanlah replika semata-mata, tetapi ianya adalah rumah sebenar yang masih bercirikan rumah tradisional Terengganu. Terdapat 5 buah rumah tradisional Terengganu yang pelbagai bentuk yang berusia lebih dari 100 tahun.

Pernah Memenangi Anugerah Landskap Terbaik

via Borneo Kini

Menurut halaman Terengganu State Museum, muzium di sini bukan sahaja mengekalkan keaslian tradisional, malah mereka juga pernah memenangi anugerah landskap terbaik dan sekaligus dinobatkan sebagai muzium tercantik di Malaysia.

Menyimpan Batu Bersurat Yang Diukir Pada Tahun 702 Hijrah

via Cik Min

Batu Bersurat yang dianggarkan telah berusia lebih kurang 700 tahun ini merupakan batu bersurat yang mempunyai ukiran yang paling tua dan mempunyai tulisan Jawi pertama ditemui di Malaysia. Batu Bersurat ini bukanlah replika semata-mata, malah ianya adalah asli dan tulen.

Mempunyai Pelbagai Koleksi Jenis Perahu

via Terengganu Kita

Perahu jenis Pinis Gobel dan Pinis Dogol yang digunakan semasa perang Jepun dan berukuran 74 kaki ada di tunjukkan di sini dengan saiz yang sebenar. Di samping itu juga, pelbagai jenis perahu kecil juga turut ditayangkan di sini untuk tontonan anda semua.

Jadi untuk anda yang berhajat ke Terengganu, bolehlah singgah di Muzium Terengganu yang di buka dari jam 9 pagi sehingga 5 petang pada hari sabtu hingga khamis.