Di media sosial kini tular mengenai roti canai yang berbentuk ular yang dihasilkan oleh pengusaha roti canai, Che Harun Ali, 46, dari Kampung Kubur Kuda, Kubang Kerian Kelantan.

Idea Ketika Ular Muncul Di Rumah 

Namun begitu, ianya bukanlah menggunakan ular yang betul sebaliknya dimasak dengan menggunakan bentuk seperti seekor ular. Menurut Che Harun, idea tersebut terhasil selepas kehadiran seekor ular ketika dia leka menebar roti canai di rumahnya.

IKLAN

Berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang ini, menurut mereka yang pernah mencuba roti canai ‘ular’ ini akui pada mulanya agak gerun untuk mencubanya namun selepas menikmati sendiri roti canai ini, perasaan tersebut terus hilang kerana ianya sangat sedap dan rangup.

Pelbagai Perisa 

Difahamkan, roti canai ular itu mempunyai perisa Milo, Nestum, keju dan susu yang dijual pada harga RM1.20 hingga RM3 bergantung pada perisa dan saiz. Dedah Che Harun, cara pembuatan roti canai ular pelbagai perisa itu adalah sama dengan roti canai yang lazim dijual, sebaliknya roti itu dibentuk seperti ular dan digulung bersama perisa yang menjadi pilihan.