Sebentar tadi, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan beberapa perkara lanjutan mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Lima Tumpuan Sidang Media 

gambar sumber IRDKL

Dalam sidang media itu, terdapat lima tumpuan telah diberikan yang mana memberikan khabar gembira buat rakyat Malaysia termasuklah kebenaran untuk pusat hiburan keluarga dan karaoke beroperasi semula. Berikut Murai.my senaraikan lima tumpuan tersebut.

  1. Penganjuran kejohanan dan pertandingan tempatan tanpa penonton melibatkan sukan tiada sentuhan fizikal dibenarkan bermula 15 Julai.
  2. Aktiviti sukan dan rekreasi bersentuhan fizikal temasuk sukan berpasukan seperti bola sepak, ragbi, bola kerajang, sepak takraw serta sukan tempur dibenarkan mulai 15 Julai.
  3. Penganjuran kejohanan dan pertandingan tempatan tanpa penonton termasuk Liga Super & Liga Premier bola sepak dibenarkan bermula 15 Ogos.
  4. Penganjuran acara antarabangsa melibatkan peserta dari luar negara tidak dibenarkan lagi buat masa ini.
  5. Mesyuarat Khas Menteri-Menteri bersetuju buka semula pusat hiburan keluarga, karaoke setelah meneliti pembentangan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).

Biarpun untuk tarikh operasi pusat hiburan dan karaoke tidak diumumkan namun rata-rata menyambut baik akan perkhabaran ini dan sudah semestinya mereka yang bekerja dalam bidang ini boleh menarik nafas lega.

Pawagam Drive In Dibenarkan Kerajaan 

Dalam perkembangan lain, mengikuti perkembangan artikel Murai.my terdahulu kerajaan membenarkan permohonan aktiviti pawagam pandu masuk (drive-in cinema).

Bagaimanapun,Ismail  berkata, ia tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan termasuk pengunjung mesti berada di dalam kenderaan masing-masing.

IKLAN