Menarik! Taman Tema Seram Yang Hanya Dibuka Setahun Sekali

Mesti Baca

Nazmi Nordin Kongsi Pengalaman & Kesan Disuntik 2 Kali Vaksin

Sejak pengumuman kerajaan mengenai pemberian vaksin COVID-19 kepada seluruh rakyat Malaysia, pelbagai reaksi telah diberikan oleh mereka. Dr Nazmi Antara...

Patutlah Cantik! Selain Neelofa 10 Artis Wanita Ini Berdarah Kacukan

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa di Malaysia sebenarnya ramai artis wanita yang berdarah kacukan atau campuran dan kebanyakannya...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Mengunjungi taman tema adalah satu perkara yang akan memberikan satu rasa excitement kepada kita semua. Tidak kiralah golongan kanak-kanak mahupun remaja ataupun dewasa, semuanya pasti teruja dengan memasuki taman tema.

Di Carolina, terdapat satu taman tema yang terletak di Beech Mountain dan hanya dibuka setahun sekali kepada para pengunjung. Menarik bukan!

Adaptasi Daripada Kisah Dongeng Wizard of Oz

via Evening Standard

Taman tema ini menggunakan latar belakang kisah dongeng Wizard of Oz dan menjadi tarikan buat penggemar dunia ajaib. Taman tema ini pernah satu ketika menerima seramai 400,000 pengunjung semasa musim panas dan diusahakan menggunakan tenaga kerja dan penghibur tempatan untuk membantu meningkatkan ekonomi di kawasan Beech Mountain.

Ditutup Selepas 10 Tahun Beroperasi

via Kelly Kazek

Selepas 10 tahun beroperasi, taman tema ini ditutup kerana berlakunya kebakaran daripada api yang tidak diketahui puncanya sekaligus memusnahkan sebahagian daripada taman tema. Ini sekaligus menyebabkan taman tema ini terbiar begitu lama tanpa diselenggara.

Dibuka Semula Setahun Sekali

via Military News

Setelah hampir lebih 15 tahun dibiarkan, taman tema ini dibuka kembali dan diberi nama Autumn of Oz. Kerja penyelenggaraan dilakukan sedikit demi sedikit dan taman tema ini hanya dibuka setahun sekali. Rata-rata pengunjung mengatakan bahawa taman tema ini lebih kepada seram berbanding merasai dunia ajaib.

Dibuka Untuk Perbagai Acara Seperti Perkhawinan

via Travel Leisure

Selain dibuka setahun sekali, Autumn of Oz juga menerima sekiranya ada mana-mana pihak yang mahu mengadakan acara di dalam taman tema tersebut seperti sambutan hari lahir dan juga majlis perkhawinan. Untuk sesiapa yang sukakan adventure, mungkin boleh cuba mengadakan acara di sini.

Mungkin taman tema yang terbiar di Malaysia seperti Mimaland boleh menggunakan konsep yang sama sepeti Autumn of Oz. Pasti ramai yang mahu mengunjunginya!

Terkini

Selain Nicholas Saputra, 4 Selebriti Kacak Indonesia Ini Memiliki Kemahiran Dalam Fotografi

Kebanyakkan daripada selebriti mempunyai hobi mereka sendiri selain daripada berlakon ataupun menyanyi. Menurut Fimela.com, berikut merupakan 5 selebriti Indonesia...

Artikel Berkaitan