Berjalan ke taman tema tidak lengkap jika anda tidak mencuba permainan yang disediakan. Zaman sekarang pelbagai pilihan tarikan yang disediakan dan masing-masing mempunyai keunikan yang tersendiri. Jom lihat 5 tarikan yang gila untuk peminat yang sukakan aktiviti menguji adrenalin.

1Dodonpa (Jepun)

via Pinterest

Pada tahun 2001, Dodonpa dinobatkan sebagai roller coaster terpantas di dunia. Roller coaster yang terletak di Fuji Q Highland ini mempunyai track sepanjang 1,189 meter dan ketinggian 52 mater. Selain daripada itu, Dodonpa mempunyai cerunan yang mencapai 90 darjah yang pasti menguji adrenalin anda.

IKLAN

2Insanity The Ride (Amerika Syarikat)

via PopSugar

Insanity the Ride terletak di Stratosphere Hotel and Casino, Las Vegas. Terletak pada ketinggian sekitar 274 meter dan kelebaran sepanjang 19 meter di menara hotel, pengunjung akan dipusingkan dengan kelajuan mencapai 60 km per jam dengan sudut hingga 70 darjah. Ini pasti membuat anda kecut perut.

3Top Thrill Dragster (Amerika Syarikat)

via TripSavvy

Kenderaan yang terletak di Cedar Point Amusement Park ini mempunyai ketinggian sekitar 128 meter dan mempunyai kelajuan mencapai 190 km / jam. Malah cerunnya mencapai 90 darjah. Disebabkan features inilah yang menyebabkan ramai pengunjung menarik diri daripada menaikinya.

4X2 Six Flags Magic Mountain (Amerika Syarikat)

via Hip

X2 Six Flags Magic Mountain adalah roller coaster empat dimensi pertama di dunia. Setiap pengunjung yang menaiki kenderaan ini akan duduk di tempat duduk yang membolehkan mereka berpusing hingga 360 darjah. Ini menjadikan pengunjung berpusing dan merasai sendiri tungangan secara empat dimensi.

5Tower of Terror (Australia)

via PinImg

Tarikan di Dreamworld ini adalah roller coaster terpantas keempat di dunia. Pengunjung akan dibawa naik dan turun dari ketinggian 113 meter. Dengan kelajuan mencapai 160km / jam, tunggangan ini hanya memerlukan masa sekitar 6.5 saat untuk sampai ke bawah.

Jadi untuk anda yang sukakan aktiviti yang menguji adrenalin, boleh masukkan senarai di atas di dalam wishlist anda!