Anda mesti pernah menonton 7 Hari Mencintaiku yang ditayangkan pada tahun 2016 bukan? Sekarang 7 Hari Mencintaiku 2 masih hangat ditayangkan di televisyen.Tetapi, pernahkah anda terfikir di manakah lokasi penggambaran 7 Hari Mencintaiku?

Dengan suasana sawah padi yang menghijau, angin yang bertiup lembut, mampu memukau pandangan sesiapa sahaja yang melihatnya.

IKLAN
via Youtube
via Youtube
via tamanmelayu2012.blogspot

Rumah yang menjadi lokasi penggambaran 7 Hari Mencintaiku ini adalah milik En Ashar bin Ahmad. Rumah tradisional Melayu ini dibina pada tahun 1963 oleh tukang Melayu. Walaupun rumah tradisional ini sudah berusia hampir 60 tahun, ia masih berdiri kukuh.

Untuk pengetahuan anda, lokasi penggambaran mereka adalah di Tanjung Karang, Kuala Selangor. Ia juga merupakan kawasan jelapang padi kedua terbesar di Malaysia selepas Kedah. Anda mesti teringin untuk menginap di homestay yang mempunyai pemandangan sawah padi persis 7 Hari Mencintaiku bukan? Di sini Murai MY shortlist homestay menarik di Tanjung karang, Kuala Selangor. Stay tune gaiss!

D’Bendang Homestay

Via Facebook D’Bendang Homestay

Homestay ini pernah muncul dalam beberapa drama dan muzik video seperti muzik video Sinar Syawal oleh Khai Bahar dan drama RTM bertajuk Redhaku.

  • Lokasi: Jalan Taliair 1, Ban 3, Sungai Sireh, Tanjung Karang, Selangor.
  • Laman FacebookD’Bendang Homestay

Homestay Inap Santai

Via facebook Homestay Inap Desa
  • Lokasi: Jalan Tanah Serong, Sungai Gulang-Gulang, Tanjung Karang, Selangor.
  • Laman Facebook: Homestay Inap Santai 

Tok Abah Homestay

via facebook Tok Abah Homestay
  • Lokasi: Jalan Nenas Blok D, Sawah Sempadan, 45500 Tanjung Karang.
  • Laman Facebook: Tok Abah Homestay
via facebook Mee Udang Banjir Tanjung Karang

Selain itu, anda juga boleh menikmati Mee Udang Banjir di Tanjung Karang. Kuahnya yang pekat dan rasa yang cukup akan membuatkan anda nak tambah lagi. Dengan saiz udangnya yang besar dan rasanya yang manis membuatkan anda termimpi-mimpi!

Anda perlu merasai sendiri menginap di homestay yang mempunyai suasana sawah padi yang menghijau yang anda tidak akan jumpa di mana-mana. Murai MY pun teringin nak menginap di homestay macam nie jugak. Jumpa di sana!