Bercuti dan memiliki bilik hotel yang diidamkan merupakan salah satu aspek yang akan memberikan suasana percutian anda bertambah seronok dan menarik. Setelah menggunakan bilik hotel, ada sesetengah daripada kalangan kita yang mengemas kembali bilik dan ada juga yang membiarkan keadaan bilik hotel berselerak.

Di sini ada 5 tip yang anda boleh amalkan untuk memastikan bilik dalam keadaan kemas sebelum meninggalkan bilik hotel anda.

IKLAN

1Membuang Sampah Dan Sisa Makanan

via Eurotek

Mungkin ada yang berpendapat bahawa anda telah membayar kos penginapan, jadi kerja pembersihan diserahkan sepenuhnya kepada pihak hotel. Sebaiknya buanglah sampah dan sisa makanan anda di dalam tong sampah supaya mudah untuk kerja pembersihan kelak.

2Melakukan Pembersihan Ringan

via Media Licdn

Tidak salah sekiranya anda melakukan sedikit pembersihan ringan sebelum meninggalkan bilik hotel. Sebaiknya lap meja yang mempunyai sisa tumpahan makanan dan minuman serta sekiranya terdapat gumpalan rambut di dalam bilik air, buanglah ke dalam tong sampah.

3Meletakkan Barang Di Tempat Asal

via Oho Feed

Ini perkara yang jarang dilakukan ketika mengemas bilik hotel. Sebaiknya letakkan remote tv dan remote air conditioner di satu tempat yang mudah untuk dilihat. Begitu juga dengan susun atur barangan di dalam bilik hotel seperti katil, meja dan kerusi, kembalikan kepada kedudukan yang sediakala.

4Mengumpul Tuala Di Satu Tempat Yang Kering

via Forbes

Kebanyakkan hotel ada menyediakan tuala dan kain lebih kepada penginap bilik. Sebelum check out, kumpul tuala dan kain di satu tempat yang kering dan elakkan meletakkan di atas katil mahupun di atas kerusi. Ini kerana akan memberikan kesan yang lembab terhadap permukaan katil.

5Membuang Tanda Do Not Disturb Di Pintu Hotel

via Flyer Talk

Sebelum keluar, perkara yang terakhir adalah memastikan tanda Do Not Disturb di buang ataupun di letakkan tanda Please Make Up Room. Sekiranya anda membiarkan tanda Do Not Disturb, berkemungkinan ini akan memberikan kesan kepada petugas yang ingin mengemas bilik anda.

Jadi tidak salah sekiranya anda mempunyai sedikit common sense sebelum meningglkan bilik hotel seperti mengemas bilik dan memastikan dalam keadaan yang teratur. Ini akan memudahkan lagi untuk petugas mengemas bilik anda.