Sarawak merupakan sebuah negeri yang terbesar di Malaysia yang bertempat di Kepulauan Borneo. Sarawak juga mempunyai port menarik untuk kaki hiking. Perkongsian dari laman twitter cutidanrehat memberi idea untuk anda semasa hiking di Sarawak. Stay tune guys!

1Gua Angin

via @explorasi_sarawak
via @explorasi_sarawak

Menurut sejarah, Gua Angin mendapat nama tersebut kerana terowong di dalam gua itu menjadi laluan angin yang bersepoi-sepoi bahasa yang keluar masuk dari satu pintu masuk gua ke pintu masuk yang lain.

Lokasi: 94000, Bau, Sarawak

IKLAN

2Taman Negara Bako

via @juliatarrats
via @juliatarrats

Taman Negara Bako adalah salah satu taman negara terkecil di Sarawak. Anda boleh menemui hidupan liar seperti babi hutan, monyet proboscis (dikenali sebagai monyet Belanda berhidung besar yang hanya ada di Borneo). Taman Negara Bako juga mempunyai 16 laluan denai mengikut masa dan daya upaya anda. Anda berani?

Lokasi: Taman Negara Bako, Kuching, Sarawak

3Gua Pari-Pari

via @gunawanbobby
via @sylvia_1036

Gua Pari-Pari ini telah wujud sejak 100,000 hingga 150,000 tahun dahulu. Gua ini diberi nama pari-pari adalah kerana bentuk batu stalagmite yang berada pada bahagian pintu masuk gua kerana strukturnya berbentuk seperti dewa cina menjadikannya sebagai salah satu tempat menarik untuk kaki hiking yang datang ke Sarawak.

Lokasi: 94000, Bau, Sarawak

4Taman Negara Mulu

via Wikipedia
via @Malaysiatravelresorts
Foto: Yani Genesse

Taman Negara Mulu memiliki bentuk geografi yang unik kerana terdiri daripada batu kapur, lingkaran air batu yang jernih serta dilitupi oleh hutan dara tropika. Taman Negara Mulu bukan sahaja sesuai untuk anda yang inginkan ketenangan jauh dari kesesakan kota malah amat sesuai bagi yang gemarkan kegiatan lasak seperti hiking dan caving.

Lokasi: No 11, Mulu National Park, Pekan Mulu, 98070 Miri.

Sarawak sememangnya mempunyai tempat-tempat menarik untuk kaki hiking. Jadi, anda sudah boleh merancang untuk hiking bersama rakan dan yang tersayang. Jom hiking!