Ed Sheeran mengakui bahawa dia pernah mengalami ketagihan alkohol dan makanan tidak sihat yang menjadikan kesihatannya merosot. Namun kini nyawanya dapat diselamatkan atas bantuan isterinya, Cherry.

Dipetik dari Dailymail, Ed Sheeran mengaku ketagihan alkohol dan junk food saat namanya menjadi begitu popular pada masa lalu. Zaman kegelapan ini berlaku pada tahun 2014 semasa dia menjalani world tour.

Menurut Ed Sheeran, dia mengaku mempunyai persamaan dengan Elton John tentang masalah ketagihan.

Via Dailymail

“Saya mempunyai tabiat yang ketagihan. Sangat, sangat ketagih. Saya sedang membaca buku Elton John sekarang dan ada banyak perkara yang dia lakukan dan saya juga lakukan. Dia berkata ‘Saya hanya akan makan ais krim dan makan empat pencuci mulut sehingga muntah’. Saya pernah melakukannya sebelum ini.”- kata Ed Sheeran.

Ed Sheeran juga memuji kehebatan isterinya, Cherry, kerana membantu mengubah gaya hidupnya. Kini Ed Sheeran menjadi lebih sihat sehingga hari ini.

Via Dailymail

“Saya rasa perkara seperti gula, makanan manis, makanan ringan, kokain, alkohol, terasa lebih baik apabila anda sesekali melakukannya, jika tidak, ia akan memburukkan kesihatan. Saya fikir dengan ketagihan, sangat sukar untuk diatasi, tetapi menyusun semula gaya pemakanan adalah kunci untuk sembuh), “- sambung Ed.

Ketagihan alkohol dan makanan ringan bermula kerana masalah kemasyhuran yang dimilikinya. Bercerita tentang masa lalu, lelaki kelahiran Britain ini mengatakan bahawa dia bukan orang yang popular di sekolah. Namun, itu berubah ketika dia menyanyi dan bermain gitar.

IKLAN

“Saya baru berusia 11 tahun dan melihat Eric Clapton di TV dan merasa sangat hebat. Saya tidak begitu menyukai muzik ketika saya masih kecil. Saya pergi ke sekolah menengah dan mengambil gitar. Kemudian tiba-tiba saya mula berkawan, menemui teman wanita, bermain dengan band dan bersenang-senang. Ini membuat saya berasa senang dan saya memutuskan mahu melakukannya sebagai pekerjaan, “kata Ed Sheeran.

Namun berkat bakatnya, Ed Sheeran menjadi terkenal walaupun dia tidak berniat untuk menjadi superstar. Lagu-lagunya juga sering menjadi siulan anak muda ketika dia mencipta lagu baru. Contohnya, seperti Perfect, Shape of You dan Thinking Out Loud.

“Saya hanya mahu bermain muzik sebagai pekerjaan. Saya tidak fikir untuk menjadi terkenal akhirnya menjadi terkenal.”- kata Ed Sheeran.